Hoe hallucinaties ontstaan

Array

In zijn proefschrift probeert Antoin de Weijer met verschillende beeldvormingstechnieken te achterhalen hoe auditieve verbale hallucinaties ontstaan. Met verschillende structurele MRI-scans bracht hij een belangrijke witte-stofbaan (de fasciculus arcuates) in beeld. Deze witte-stofbaan verbindt gebieden in het brein die betrokken zijn bij het ervaren van AVH.

De Weijer onderzocht ook of een nieuwe vorm van repetitieve transcaraniele magnetische stimulatie (rTMS) therapie tegen stemmen effectiever is dan de gebruikelijke rTMS therapie.

Tenslotte ontwikkelde hij een opstelling om tijdens het meten van hersenactiviteit in de MRI-scanner bepaalde hersengebieden te stimuleren. Daardoor is het mogelijk om connectiviteit binnen het brein te bestuderen, zoals het netwerk dat betrokken is bij de ervaring van AVH. De toepassing van deze techniek in een patientenpopulatie moet ons meer inzicht geven in de pathofysiologie van AVH.

Datum en tijd:10/4/2012 10:30

Locatie:Academiegebouw, Domplein 29

Promovendus:Antoin de Weijer

Faculteit:Faculteit Geneeskunde

Proefschrift:A multimodal approach to investigate the hallucinating brain

Promotor 1:Prof.dr. Iris Sommer

Promotor 2:Prof.dr. René Kahn

Copromotor 1:Dr. Bas Neggers

Copromotor 2:René Mandl

Bron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen