HUMIRA in Europa goedgekeurd voor behandeling van colitis ulcerosa

Array

HUMIRA® wordt de eerste en enige zelf-injecteerbare biological voor de behandeling van matig tot ernstig actieve colitis ulcerosa bij volwassenen
Vandaag heeft Abbott te kennen gegeven dat de Europese Commissie HUMIRA® (adalimumab) heeft goedgekeurd voor de behandeling van matig tot ernstig actieve colitis ulcerosa bij volwassen patienten die onvoldoende respons hebben op conventionele therapie. Deze goedkeuring betekent de zevende indicatie van HUMIRA in de Europese Unie sinds het middel in 2003 voor de eerste keer werd goedgekeurd.

Geert D’Haens, hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekte, AMC: “Colitis Ulcerosa is een moeilijk te behandelen chronische zieke met beperkte behandelmogelijkheden. Een nieuwe therapeutische mogelijkheid die er voor kan zorgen dat klachten verminderen of wegblijven en het chronische ontstoken darmslijmvlies doet genezen, is zeer welkom voor deze doorgaans jonge patientenpopulatie.”Colitis ulcerosa is een chronische inflammatoire darmziekte die ontstekingen in de dikke darm[i] veroorzaakt en tot levensbedreigende complicaties kan leiden.[ii] Naar schatting lijden 1,2 miljoen mensen in de Europese Unie aan colitis ulcerosa.[iii] Eveneens naar schatting ondergaat tot een derde van de patienten ooit in hun leven een chirurgische verwijdering van de dikke darm – waarbij ze een permanente stoma krijgen of een pouch.[iv]

“Dit is een moeilijk te behandelen chronische ziekte met beperkte behandelingsmogelijkheden”, aldus dr. William J. Sandborn, hoofd van de afdeling Gastro-enterologie van het UC San Diego Health System en hoofdonderzoeker. “Een nieuwe behandelingsmogelijkheid voor het bereiken en in stand houden van remissie met het bijkomend gemak dat het middel thuis zelf toegediend kan worden, wordt door deze unieke patientenpopulatie met open armen ontvangen.”

“Deze goedkeuring is een belangrijke nieuwe therapeutische optie voor mensen met colitis ulcerosa”, aldus Marco Greco, voorzitter van de European Federation of Crohn’s & Ulcerative Colitis Associations. “Een extra behandelingsmogelijkheid van deze ziekte biedt nieuwe hoop dat sommige patienten remissie zullen bereiken.

“Dit is een belangrijke mijlpaal in het voortdurende streven van Abbott om de wetenschap te bevorderen en de kwaliteit van de zorg voor patienten te verbeteren”, aldus dr. John Leonard, senior vice president Pharmaceuticals Research and Development bij Abbott.

De goedkeuring is gebaseerd op twee fase III klinische onderzoeken waaraan meer dan 800 patienten in 21 landen over de gehele wereld deelnamen.

Over colitis ulcerosa
Colitis ulcerosa is een chronische inflammatoire darmziekte die ontstekingen in de endeldarm en de dikke darm veroorzaakt en kan leiden tot diarree, rectale bloeding en buikkramp. Meestal wordt de ziekte vastgesteld als patienten halverwege de dertig jaar zijn, maar colitis ulcerosa kan op elke leeftijd optreden.

De verschijnselen van colitis ulcerosa hebben de neiging te fluctueren. Perioden van klinische stabiliteit worden afgewisseld met episodische opflakkeringen van de ziekteactiviteit. Veel voorkomende symptomen zijn frequente dunne ontlasting en rectale bloeding. Ernstige opflakkeringen van colitis ulcerosa kunnen ziekenhuisopname vereisen en kunnen levensbedreigend zijn. Behandeling kan bestaan uit medicatie en een operatie.

Nieuwsberichten en andere informatie over Abbott zijn beschikbaar op de website van het bedrijf: www.abbott.com


[i] National Institutes of Health Website. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/colonicdiseases.html Last accessed March 14, 2012

[ii] Huber, W. Life-threatening complications of Crohn’s disease and ulcerative colitis: a systematic analysis of admissions to an ICU during 18 years. Dtsch Med Wochenschr. 2010 Apr;135(14):668-74. Epub 2010 Mar 31.

[iii] Molodecky, N. Increasing incidence and prevalence of the inflammatory bowel diseases with time, based on systematic review. Gastroenterology. 2012 Jan;142(1):46-54.e42; quiz e30. Epub 2011 Oct 14.

[iv] Crohn’s and Colitis Federation of America website. http://www.ccfa.org/info/about/ucp Last accessed March 14, 2012

Meer informatie CCUVN (Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland, www.crohn-colitis.nl).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen