Neemt depressie bij de jeugd toe? Of hoort het bij de pubertijd?

Array

In opdracht van de gemeente Berkelland is vorige maand een onderzoek gestart naar depressie bij de jeugd.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Academische Werkplaats AGORA, een samenwerkingsverband tussen GGD Gelre-IJssel en Wageningen Universiteit. Diverse organisaties zoals huisartsenpraktijken, scholen, jeugdzorg en de GGZ-preventie, zijn erbij betrokken. Het onderzoek loopt tot september 2012.

De gemeente Berkelland wil onderzoeken hoe vaak depressieve gevoelens bij jongeren tussen 12 en 25 jaar voorkomen en wat de dieperliggende oorzaken hiervan zijn. Daarnaast wil de gemeente samen met partijen uit de praktijk inventariseren waar jongeren met depressieve gevoelens in Berkelland terecht kunnen. Een belangrijke vraag is of dit aanbod aansluit op de behoefte van jongeren met depressie gevoelens.

Trend?
Aanleiding voor dit onderzoek zijn de cijfers over depressieve gevoelens onder jongeren uit het Electronische Monitor en Voorlichtingsonderzoek (E-MOVO), dat GGD Gelre-IJssel onder middelbare scholieren heeft uitgevoerd. Het lijkt een trend te zijn dat depressie steeds vaker voorkomt, maar is dit echt zo? En horen depressieve gevoelens bij jongeren niet gewoon bij de pubertijd?

Interviews Het onderzoek bestaat voor een deel uit bureauonderzoek. Daarnaast worden enkele organisaties benaderd voor interviews. Met de interviews wordt inzichtelijk gemaakt om welke jongeren het gaat, waar zij nu terecht kunnen voor hulp, en of dit voor hen voldoende is. Denk bijvoorbeeld aan jongeren met problemen thuis, jongeren met weinig vrienden, jonge mantelzorgers of jongeren die een ingrijpende gebeurtenis meemaken. Zijn er plekken waar zij naartoe kunnen? En doen zij dit ook? Zoeken ze hulp, of blijven ze ermee rondlopen?

br5on: Berkelland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen