Controle van alle borstimplantaten aan te bevelen

Array

Vrouwen met borstimplantaten zouden deze standaard na 10 jaar moeten te laten onderzoeken, omdat bij alle implantaten beschadiging kan ontstaan, met lekkages als gevolg. Indien een vrouw klachten of twijfels heeft valt een onderzoek sowieso aan te bevelen. De recente berichtgeving rondom de PIP-implantaten is aanleiding om alle vrouwen met borstimplantaten te wijzen op de risico’s hiervan.

Bij alle borstimplantaten bestaat namelijk het risico van een beschadiging (ruptuur). Uit wetenschappelijk onderzoek dat in ‘Arch Surg/Vol. 138, 2003, pagina 801-806’ is gepubliceerd met als titel ‘Incidence of Silicone Breast Implant Rupture’ blijkt dat na 10 jaar slechts 83-85% van de prothesen nog intact is. Het onderzoek werd in een van de meest gerenommeerde centra voor kankeronderzoek uitgevoerd met medewerking van onder andere Institute of Cancer Epidemiology, Danish Cancer Society, Departments of Plastic and Reconstructive Surgery.

Uit het onderzoek blijkt dat 15-17% van de implantaten na 10 jaar niet meer intact, dus defect, is. Deze cijfers hebben betrekking op moderne borstimplantaten. Bij oudere modellen is dit aantal nog veel hoger. Bij deze oudere implantaten zijn na 12 jaar 26% en na 16,4 jaar 55% van de prothesen defect. Controle van alle borstimplantaten is dus wel degelijk van belang en dat was in 2003 al bekend. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie hadden in 2003 al extra aan moeten dringen op controle van implantaten.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie adviseren na de berichtgeving rondom de PIP-implantaten vrouwen die een PIP- (of M-Implants) prothese hebben om die te laten controleren op scheuren en lekkages. Aanbevolen wordt om dit te doen via een onderzoek met MRI. Een MRI van de borsten is wellicht een goedkoper en minder belastend maar mogelijk net zo veilig als een nieuwe ingreep om de implantaten te laten verwijderen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen