Loos alarm bevolkingsonderzoek borstkanker niet zonder gevolgen

Een afwijkende uitslag van een screeningsonderzoek van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker gaat gepaard met somberheid en een lagere kwaliteit van leven op psychologisch vlak, ook als er géén sprake blijkt te zijn van een maligniteit. Dat concluderen Claudia Keyzer-Dekker et al. uit een onderzoek waarin zij de psychische toestand van 363 vrouwen met een fout-positieve uitslag bij het bevolkingsonderzoek vergeleken met 401 vrouwen die zich hadden gemeld met een palpabele massa in de borst, die na onderzoek bleek te berusten op een goedaardige afwijking (Breast Cancer Res Treat. 2012; epub 21 maart).

Net na de alarmerende uitslag had de groep met een afwijkend screeningsmammogram meer depressieve symptomen dan de groep met een palpabele afwijking: respectievelijk 8,8 en 7,2 op de CES-D-depressieschaal. Dit verschil was 6 maanden later echter verdwenen. Er was geen verschil in ongerustheid. Wel scoorden de vrouwen met een afwijkend screeningsmammogram na een jaar iets lager op het psychologische domein van de WHO-QoL Bref, een meetinstrument voor de kwaliteit van leven. De groep met een afwijkend screeningsmammogram scoorde hierop 14,8, de groep met een palpabele afwijking 15,4.

De onderzoekers kunnen niet zeggen of de verschillen groot genoeg zijn om tot een merkbaar verschil in psychisch welbevinden te leiden. Toch vinden zij de uitkomsten relevant: ‘Eigenlijk willen we geen verschillen vinden tussen deze groepen, want dan zouden deze vrouwen er niet onder ‘lijden”,’ zo schrijven zij in een e-mail. De onderzoekers pleiten voor betere voorlichting aan deelneemsters aan het bevolkingsonderzoek over de psychische impact van een fout-positieve uitslag.

Bron: NTvG (Bijdrage: Esther van Osselen.)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen