Gebruiksmogelijkheden tromboelastografie nader in kaart gebracht

Wilfried Roeloffzen:Thromboelastography
Tromboelastografie (TEG) is een test waarmee de stollingsstatus van het bloed aan het bed van de patient in kaart kan worden gebracht. De test levert snel resultaten op. Oorspronkelijk werd hij voornamelijk in de lever-, cardio- en traumachirurgie gebruikt bij de analyse en correctie van complexe stollingsstoornissen. Tegenwoordig wordt TEG in veel meer deelgebieden van de geneeskunde toegepast, zowel voor onderzoek als behandeling.

UMCG-promovendus Wilfried Roeloffzen brengt in zijn proefschrift de gebruiksmogelijkheden van TEG nader in kaart en zet voor- en nadelen van diverse methoden tegen elkaar af. Ook stelt hij TEG-referentiewaarden vast, waarbij hij vaststelt dat leeftijd, geslacht en gebruik van de anticonceptiepil duidelijke effecten hebben op de stolling. Ook onderzoekt Roeloffzen de bruikbaarheid van TEG bij de analyse en detectie van een tekort aan bloedplaatjes.

TEG is goed in staat de effecten van (getransfundeerde) bloedplaatjes en rode bloedcellen op de stolling aan te tonen, zo laat hij zien. De techniek kan wellicht nuttig zijn als kwaliteitstest van bloedproducten, zo stelt Roeloffzen. Tenslotte concludeert hij dat TEG bruikbaar lijkt om bij patienten met sikkelcelziekte verhoogde stollingsstatus op te sporen, evenals de effecten van behandeling met hydroxyureum.

Curriculum Vitae
Wilfried Roeloffzen (Wierden, 1970) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Hematologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Roeloffzen werkt als internist-hematoloog in het Scheper Ziekenhuis Bethesda, locatie Hoogeveen. De titel van zijn proefschrift luidt: “Thromboelastography”.

Datum:25 april 2012

Tijd:14:30Locatie:Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit GroningenAdres:Broerstraat 5 te GroningenPromotor:prof.dr. J.C. Kluin-Nelemans

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen