Nieuwe traumakamer Academisch Ziekenhuis Maastricht

Array

In het azM/Maastricht UMC+ is vandaag de nieuwe traumakamer van de Spoedeisende Hulp (SEH) officieel in gebruik genomen. Harm Jan Driessen, lid van de Raad van Bestuur van het azM, verrichtte vanochtend de officiele openingshandeling. De nieuwe traumakamer, door de professionals van de SEH liever “acute kamer” genoemd, is niet alleen bedoeld voor de behandeling van verwondingen of andere trauma’s, maar ook voor bijvoorbeeld reanimaties en behandeling van een acuut herseninfarct door middel van trombolyse.

De ruimte is voorzien van de modernste apparatuur, zoals een nieuwe zogenoemde C-Boog voor röntgenopnames, een gassen/anesthesiezuil en een CT-scan (computertomografie). Bijzonder is dat de ruimte twee patienten tegelijk kan herbergen. Die twee patienten kunnen tegelijkertijd behandeld en gemonitord worden, zonder dat de privacy in het geding is. Een flexibele tussenwand met glas op ooghoogte voor het behandelend team zorgt daarvoor. Verder is de ruimte voorzien van alle faciliteiten om snel laboratoriumuitslagen en de resultaten van beeldvormende technieken (röntgen, CT, MRI) beschikbaar te hebben. Voorheen moesten SEH-medewerkers eerst naar een andere ruimte om die resultaten via een beeldscherm op te roepen. De nieuwe traumakamer is ook voorzien van een zogenoemde Mobidoc, een transportmiddel om een patient snel te kunnen vervoeren naar elders in het ziekenhuis zonder dat apparatuur op of aan het bed hoeft te worden bevestigd.

De nieuwe traumakamer is gesitueerd vlak naast de ruimte waarin de CT-scan staat, zodat die beeldvormende techniek nu zeer snel bereikbaar is. De nieuwe traumakamer maakt sneller handelen mogelijk, biedt meer werkgemak voor het personeel, en betekent voor de afdeling een uitbreiding van de capaciteit, ook al omdat de ruimte efficienter is ingedeeld.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen