Artsen zonder Grenzen verleent hulp vluchtelingen Mali in Mauritanië

Sinds eind januari zijn er al 57.000 Malinese vluchtelingen toegestroomd naar het Mbéra vluchtelingenkamp in buurland Mauritanie. De gevechten tussen het Malinese leger, Toearegmilities en andere gewapende groepen hebben duizenden Malinezen op de vlucht gejaagd naar Mauritanie, in de richting van de stad Fassala, op 30 km van de grens. En het aantal vluchtelingen blijft stijgen. Sinds 5 april komen er zo’n 1.500 nieuwe vluchtelingen per dag bij in Mbéra. Artsen zonder Grenzen verleent noodhulp in het woestijngebied, waar de bestaande gezondheidszorg extreem beperkt is.

‘De aanwezigheid van gewapende groepen en de politieke chaos in Mali zorgen voor angst en paniek. De meeste vluchtelingen bestaan uit Toearegfamilies uit het gebied rond Timboektoe. Na een reis van twee dagen in een vrachtwagen komen ze uitgeput aan,’ verklaart Elisabetta Maria Faga, hulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen.

Het kamp van Mbéra ligt in het midden van de Sahara. Het dichtste verwijsziekenhuis ligt in Néma, op zes uur rijden. Daarom biedt Artsen zonder Grenzen basisgezondheidszorg, moeder- en-kindzorg en hulp aan ondervoede kinderen in het kamp. Daarnaast verleent Artsen zonder Grenzen hulp aan de lokale bevolking van de regio, door niet goed functionerende gezondheidsposten over te nemen. ‘Veel mensen lijden aan infecties van de luchtwegen en diarree door het gebrek aan drinkwater, de extreme temperaturen en de zandstormen,’ vertelt Jean-Paul Jemmy, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen.

‘Onze verwachting is dat er de komende weken nog vele duizenden vluchtelingen bij komen. We moeten dus snel en efficient ingrijpen: er moeten dringend onderkomens, water, sanitair en algemene medische hulp bij komen,’ aldus Jean-Paul Jemmy. Naarmate het aantal vluchtelingen stijgt, wordt het meer acuut om de levensomstandigheden in het kamp te verbeteren. Op dit moment zijn er 100 latrines voor 57.000 vluchtelingen en is er 9 liter water per dag beschikbaar per persoon. De algemene standaard voor humanitaire hulp in een vluchtelingenkamp ligt op 20 liter per persoon per dag en 1 latrine op elke 20 personen.

Sinds februari heeft Artsen zonder Grenzen 8.500 medische consulten uitgevoerd in Fassala en Bassikoenoe (Mauritanie). Daarnaast verleent Artsen zonder Grenzen hulp aan Malinese vluchtelingen in Niger en Burkina Faso. In het noorden van Mali is Artsen zonder Grenzen actief in Timboektoe, Gao, Kidal en Mopti, waar basisgezondheidszorg wordt geboden voor vluchtelingen voor het geweld.

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen