Ouderschap en palliatieve zorg in de kinderoncologie

Kinderen met kanker die zijn uitbehandeld en thuis worden verzorgd hebben er baat bij wanneer hun zorgverleners de ouders goed begeleiden. Dat stelt Marijke Kars in haar proefschrift. Hulpverleners wachten nog te vaak op een concrete hulpvraag van de ouders. Ze zouden ouders meer bij de hand moeten nemen en stap voor stap begeleiden. Om de zorg voor hun kind en hun gezin te volbrengen en de transitie naar ‘laten gaan’ te voltooien, onderdrukken veel ouders hun emoties. Hierdoor herkennen betrokken hulpverleners de crisisreacties en de hulpbehoefte van de ouders slecht.

De meeste ouders met een ongeneeslijk ziek kind passen hun houding geleidelijk aan; ze raken in staat hun behoefte om verlies(gevoelens) te vermijden ondergeschikt te maken aan het welbevinden van hun kind. Dit impliceert een bereidheid hun kind te ‘laten gaan’. Omdat dit vaak laat in het ziekteproces gebeurt en palliatieve zorg gebaat is bij vroegtijdige signalering, komen symptoombestrijding en psychosociale begeleiding van het kind gemakkelijk in de knel.

Datum en tijd:24/4/2012 14:30

Locatie:Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus:Marijke Kars

Faculteit:Faculteit Geneeskunde

Proefschrift:Parenting and palliative care in paediatric oncology

Promotor 1:Prof. dr. J.J.M. van Delden

Promotor 2:Prof. dr. M.H.F. Grypdonck

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen