Familiegeschiedenis speelt rol bij preventie van ziekten

Array

Het communiceren van een familiair risico motiveert mensen mogelijk tot gezonder gedrag. Hiermee kan het risico op ziekte worden verlaagd. Dit is een van de conclusies uit het proefschrift van Miranda Wijdenes-Pijl waarmee zij op 27 april promoveert bij VUmc.

Kennis en bewustwording van ziekten in de familie is dus van belang voor de preventie van chronische aandoeningen, zoals type 2 diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast spoort het uitgebreid uitvragen van een familiegeschiedenis van diabetes meer mensen met een verhoogd risico op deze ziekte op.Mira

Verhoogd risico
Mensen die deze veelvoorkomende aandoeningen in de familie hebben, lopen een verhoogd risico om zelf ook deze ziekten te ontwikkelen. Dit is het gevolg van genetische aanleg, gedeelde omgevingsfactoren en overeenkomstig gedrag. Het onderzoek van Wijdenes-Pijl maakt duidelijk dat het communiceren van familiegeschiedenis als risicofactor voor diabetes bij mensen met een verhoogd risico op diabetes niet leidt tot angst of fatalisme. Wel leidt het in geringe mate tot gezonder gedrag. Het communiceren van een familiair risico leidt niet tot valse geruststelling bij mensen zonder familiegeschiedenis van diabetes.

Gedetailleerde vragenlijst
Een gedetailleerde vragenlijst over familiegeschiedenis spoort meer mensen op dan een enkele vraag hierover, zoals dat in veel gezondheidsvragenlijsten gedaan wordt. Bovendien ervaart men het invullen ervan niet als te tijdrovend. Wijdenes-Pijl onderzocht dit in twee situaties: in een persoonlijk consult met een zorgvoorlichter en in een internetapplicatie. Deelnemers ontvingen een vragenlijst om het risico op diabetes in kaart te brengen en informatie over diabetes en manieren om het risico te verlagen. Het in kaart brengen van de familiegeschiedenis en het communiceren van familiair risico op ziekte zijn dus veelbelovende instrumenten om in te zetten bij de preventie van veelvoorkomende aandoeningen, zoals type 2 diabetes.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

* Startdatum 27-04-2012

* Tijd 11.45

* LocatieAula

* TitelFamily history information and common chronic disease prevention. Type 2 diabetes as an example

* SprekerM. Wijdenes-Pijl

* Promotorprof.dr. D.R.M. Timmermans

* OnderdeelVU medisch centrum

* Wetenschapsgebied Medisch

* Evenementtype Promotie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen