Kamerbrief over nieuwe uitbraak Q-koorts in Drenthe

Array

Brief van staatssecretaris Bleker (EL&I) aan de Tweede Kamer over een nieuwe Q-koortsbesmetting op een melkgeitenbedrijf in Elim (Drenthe).
Op uw verzoek informeer ik uw Kamer over een nieuwe Q-koortsbesmetting op een melkgeitenbedrijf in Elim (Drenthe).
Eind maart 2012 werd de tankmelk van het bedrijf voor het eerst positief bevonden (de bacterie werd aangetoond) in het monitoringsonderzoek dat wordt uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Op 5 april 2012 heeft het Centraal Veterinair Instituut (CVI) de positieve uitslag van dit monster bevestigd. Op 10 april 2012 heeft de NVWA een ambtelijk monster genomen en voor onderzoek aangeboden aan het CVI. Op 17 april 2012 werd ook dit monster positief bevonden, waarna het bedrijf besmet is verklaard.

Op het bedrijf zijn 443 melkgeiten en 142 lammeren aanwezig. De lammerperiode vond plaats tussen 15 januari 2012 en 5 april 2012. Het bedrijf is niet eerder besmet bevonden bij de tankmelkmonitoring. Op het bedrijf zijn geen ziekteverschijnselen geconstateerd, ofteweL er zijn geen verhoogde aantallen abortussen gezien.
Op 19 april 2012 heeft de NVWA het bedrijf bezocht voor nader onderzoek. Hieruit zijn geen onregelmatigheden gebleken. Het bedrijf voldoet aan alle voorschriften en heeft de sinds 2010 verplichte vaccinatie tijdig en correct uitgevoerd.
Dat gevaccineerde dieren nog steeds geïnfecteerd kunnen raken, is niet onbekend. Deze informatie is verschillende malen met uw Kamer gedeeld
(Aanhangsel der Handelingen 2009–2010, nr. 2962, TK 28 286, nr. 421, TK 28 286, nr. 385). Vaccinatie verkleint weliswaar de kans op infectie, maar gevaccineerde dieren kunnen nog steeds met Q-koorts besmet raken. Wel zorgt de vaccinatie ervoor dat de kans op abortus heel klein wordt en dat de dieren minder Q-koorts bacterien uitscheiden.

Zoals eerder aan uw Kamer is vermeld, vormen nieuwe besmette bedrijven, die de vaccinatie correct hebben uitgevoerd, slechts een zeer beperkt verhoogd risico voor de gezondheid van omwonenden.(Aanhangsel der Handelingen 2010-2011, nr. 2258). Wel kan sprake zijn van een verhoogd risico op besmetting van mensen bij direct contact met de dieren. Daarom geldt voor het bedrijf een bezoekersverbod en worden er extra hygienemaatregelen toegepast. De lokale bestuurders en de GGD zijn geïnformeerd en er wordt een waarschuwingsbord geplaatst bij het besmette bedrijf. De locaties van besmette bedrijven zijn zichtbaar op de website van de NVWA.

Ten aanzien van uw verzoek in te gaan op een regeling voor Q-koortspatienten verwijs ik naar de brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het aantal Q-koorts besmettingen (TK 32793, nr. 50). De minister van VWS geeft daarin ook aan dat wij eerst het onderzoek van de Nationale Ombudsman afwachten.
dr. Henk Bleker
Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen