Weinig hepatitis C in Nederland

Volgens een nieuwe schatting (PIENTER-2) is de seroprevalentie van het hepatitis C-virus (HCV) in Nederland 0,30%. Dat betekent dat ongeveer 38.800 Nederlanders HCV-antilichamen in hun bloed hebben. Migranten uit endemische landen vormen de grootste besmette groep (Eur J Public Health. 2012; epub 29 maart).

Henrike Vriend (RIVM) et al. voerden een update uit van de PIENTER-1-studie, die destijds een HCV-seroprevalentie van 0,1% opleverde. Dit keer betrokken zij meer mensen met een niet-Nederlandse nationaliteit bij het onderzoek; In 2006-2007 nodigden zij in totaal bijna 20.000 mensen uit om mee te doen. Zij verzamelden uiteindelijk bloedmonsters en vragenlijsten van 6386 personen, van wie er 4446 15-79 jaar oud waren. De meeste migranten kwamen uit Suriname, Turkije, Marokko en Duitsland.

In 14 van de 4446 monsters toonden de onderzoekers anti-HCV aan (4 autochtone Nederlanders en 10 eerste-generatiemigranten), een seroprevalantie van 0,30%. Van de besmette autochtonen rapporteerden er 2 intraveneus druggebruik en 1 een vóór 1992 gezette tatoeage of piercing.

Volgens de onderzoekers is het risico op HCV-besmetting via bloedtransfusies verwaarloosbaar klein en is de HCV-incidentie onder intraveneuze-druggebruikers sterk afgenomen. Wel lijkt HCV in opkomst onder hiv-positieve mannen die seks hebben met mannen. De 10 besmette migranten waren afkomstig uit landen waar HCV endemisch is: Egypte, Marokko, Pakistan, Suriname, Indonesie en Oekraïne. De auteurs vinden daarom dat toekomstige studies uit moeten zoeken of screening van deze hoogrisicogroepen kosteneffectief is.
Bron: Arts&Apotheker/NTvG-Lucas Mevius

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen