Bijna 60% van de mantelzorgers vult nu al de gaten die zijn ontstaan door bezuinigingen

Array

Niet méér voor elkaar zorgen, maar gezonder voor elkaar zorgen
Het maatschappelijke debat over hoe we de ouderenzorg goedkoper en slimmer organiseren zónder kwaliteitsverlies is in volle gang. De inzet van het debat is een grotere bijdrage van mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg. In plaats van de mantelzorger te overvragen kunnen we onze toekomstvisie beter richten op gezonder voor elkaar zorgen, aldus Mezzo, de Landelijke vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg.

 
Al langer was bekend dat 80% van de zorg thuis onbetaald wordt gegeven. Nu blijkt uit een meldactie van Mezzo dat tevens ruim 80% van de mantelzorgers ook huishoudelijke en/of zorgtaken uitvoert in het verpleeg- of verzorgingshuis van hun naaste. Ruim 40% doet dit zelfs dagelijks. ‘Het is niet realistisch te denken dat nog meer inzet van mantelzorgers in de ouderenzorg mogelijk is’, aldus Roos Verheggen, waarnemend directeur van Mezzo.

 

Morele druk
Door de grote bijdrage die nu al wordt geleverd is 95% van de mantelzorgers bang dat zij in de toekomst ook de gaten moeten opvullen die ontstaan door verdere bezuinigingen en personele krapte in de zorg. Bijna 60% ondervindt dit nu al aan den lijve, blijkt uit het Nationaal mantelzorgpanel van Mezzo. En hoewel zij dit eigenlijk niet willen, voelen zij een sterke morele druk om toch nog meer te doen, omdat hun naaste anders zorg tekort komt. Zij zullen zo lang mogelijk de beste zorg blijven bieden, ook als dit ten koste gaat van de eigen gezondheid. Volgens de laatste cijfers zijn 450.000 mantelzorgers overbelast.

 

Investeren in gezondheid
Mezzo pleit ervoor om het risico op overbelasting terug te dringen door de mantelzorger niet te overvragen, maar juist te investeren in de gezondheid van de mantelzorger. Ook de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) concludeert in ‘Redzaam ouder’ dat het risico op overbelasting van mantelzorgers alleen maar groter wordt. Met de RVZ vindt Mezzo dat betere ‘voorzorgsmaatregelen’ nodig zijn, zoals:

-      tijdige ondersteuning en respijt

-      het eerder in beeld krijgen van mantelzorgers door de professionele zorg

-      betere onderlinge afstemming tussen de professionele zorg en de mantelzorger

 

Naast deze maatregelen vindt Mezzo dat iedereen op eigen wijze voor een ander moet kunnen zorgen. Zonder zich verplicht te voelen omdat goede zorg anders niet is gegarandeerd.

Bron: Mezzo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen