Van Gerven wil opheldering over schijnbare obstructie van Q-koorts-onderzoek

Array

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil zo spoedig mogelijk opheldering over de conclusie van de Nationale Ombudsman dat er ‘schijn is van zorgvuldige orkestratie’ door de ministeries van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Landbouw en Volksgezondheid. Van Gerven wil dan ook snel in debat met minister Spies, staatssecretaris Bleker en minister Schippers. De Ombudsman heeft de drama’s rond de Q-koorts en de rol van de overheid daarin onderzocht en presenteerde de resultaten dinsdag.

Van Gerven: ‘De beschuldiging van de Ombudsman in het onderzoeksrapport is fors. Oud-ministers Klink en Verburg zouden de geheime verhoren van ambtenaren, die voorafgingen aan hun eigen verhoren, via de ministeries toegespeeld hebben gekregen. De afspraak tussen de ministeries en de Ombudsman was dat deze verhoren niet openbaar gemaakt mochten worden. Maar op deze manier konden de oud-ministers hun antwoorden tijdens het verhoor onder ede op elkaar afstemmen. Dit is feitelijk obstructie van de waarheidsvinding van de Nationale Ombudsman in het Q-koortsonderzoek.’

De Nationale Ombudsman concludeert dat de overheid ‘onbehoorlijk heeft geopereerd’ bij het Q-koortsdrama. Daarbij raakten duizenden mensen besmet, zijn 25 mensen overleden en sindsdien lopen honderden mensen met chronische q-koortsklachten rond. De Ombudsman pleit onder andere voor compensatie van de schrijnende gevallen en een excuus van overheidswege. Daarmee stelt de Ombudsman zich op een lijn met de voorstellen die de SP ook eerder heeft gedaan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen