Kamerbrief over extra middelen bestrijding overgewicht bij kinderen

Array

Inhoud van de brief van minister Schippers (VWS) en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (VWS) aan de Tweede Kamer over extra middelen bestrijding overgewicht bij kinderen.Zoals in de Voorjaarsnota 2012 is aangegeven, is in het Begrotingsakkoord 2013 afgesproken dat van de extra middelen voor preventie en palliatieve zorg (€ 100 miljoen vanaf 2013) een bedrag van € 26 miljoen zal worden besteed aan het tegengaan van obesitas bij kinderen. Via deze brief brengen wij u op de hoogte van de wijze waarop wij deze middelen willen invullen in de ontwerp-begroting 2013.

De middelen zullen worden ingezet voor het versterken en intensiveren van bestaande programma’s gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl van de jeugd. De inzet is primair gericht op voeding en bewegen, maar daar waar mogelijk wordt – aansluitend bij de omslag in het leefstijlbeleid – een verbredingslag gemaakt naar andere leefstijlthema’s.

Hoofdlijnen zijn:
– Jongeren op gezond gewicht: intensiveren op en ook na 2014 continueren van het Convenant Gezond Gewicht, door eerder op te schalen en de aansluiting met de lokale zorgsector te verbeteren (€ 3 miljoen). Hierbij kan het gaan om obesitas maar ook om andere eetstoornissen zoals bijvoorbeeld anorexia.
– Gezonde school: de aanpak behelst zowel de doorontwikkeling van de gezonde schoolmethode, als ook het meer inzetten op de “voorschool”, een doorlopende leerlijn gezond gewicht, behoud van kennis over voeding en gezond gedrag (waaronder bewegen) binnen het primair onderwijs en het verspreiden van interventies gericht op een gezonde schoolomgeving (€ 5 miljoen).
– Geoormerkte verhoging van de Sportimpuls (onderdeel van het programma Sport en Bewegen in de Buurt) voor het kopieren van interventies die gericht zijn op de aanpak van overgewicht bij kinderen (€ 2 miljoen).
– Impuls individueel contactmoment voor adolescenten (vanaf 14 jaar) en evt. aanvullende (collectieve) activiteiten voor leerlingen in voortgezet en middelbaar onderwijs door de jeugdgezondheidszorg (€ 15 miljoen).
– Betere informatievoorziening via centra voor Jeugd en Gezin over een gezonde leefstijl aan ouders en jeugd (stichting opvoeden.nl) (€ 1 miljoen).

Jongeren op gezond gewicht
De intensivering en continuering van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) is een belangrijk instrument om de stijgende trend van overgewicht bij jongeren te keren. Conform de motie Wiegman (31 899, nr. 10) zetten we in op het behalen van minstens 75 JOGG-gemeenten in 2015. De extra middelen wordt voornamelijk ingezet om het huidige aantal deelnemende gemeenten versneld en met behoud van kwaliteit op te schroeven naar het beoogde minimum van 75. De inzet van middelen gebeurt via het Convenant Gezond Gewicht.

Gezonde school Om de gezonde keuze, de makkelijke keuze te maken is de school(omgeving) belangrijk om kinderen en jongeren te bereiken. Op het gebied van overgewicht, voeding en bewegen en een integrale aanpak gezonde leefstijl kunnen we stappen zetten om scholen te helpen structureel gezonde leefstijl onder de aandacht te brengen. We sluiten daarbij aan bij de behoefte en mogelijkheden van (voor)scholen. Het gaat om zowel het lesmateriaal, aandacht voor gezond aanbod (bijvoorbeeld gezonde traktaties en gezonde kantines) als om een gezonde en beweegvriendelijke schoolomgeving.

Geoormerkte verhoging van de sportimpuls
Het voorstel is om met de intensivering voor het aanpakken van overgewicht bij kinderen, extra in te zetten op het stimuleren van veilig en verantwoord sporten en bewegen. Uit onderzoek blijkt dat sport- en beweegprogramma’s overgewicht onder kinderen kunnen terugdringen of voorkomen. Deze programma’s bestaan meestal uit een combinatie van twee componenten; het stimuleren van gezonde voeding én veilig en verantwoord sporten en bewegen. Binnen het programma Sport en Bewegen in de Buurt wordt het sporten en bewegen onder kinderen gestimuleerd door de Sportimpuls te verhogen met een bedrag van € 2 miljoen. Dit geoormerkte budget is bestemd voor het kopieren van succesvolle interventies gericht op de inzet van sport en bewegen voor de aanpak van overgewicht bij kinderen. Hierdoor worden lokale sport- en beweegaanbieders gestimuleerd structureel aanbod te ontwikkelen voor deze doelgroep en worden ook gemeenten gestimuleerd om op dit thema meer samen te werken met lokale sport- en beweegaanbieders. Daarbij zal worden ingezet op een goede verbinding met het JOGG, zodat ook deze Sportimpuls gemeenten uitnodigt om een JOGG-gemeente te worden.

Impuls individueel contactmoment voor adolescenten
Er zal een impuls worden gegeven aan het contactmoment jeugdgezondheidszorg voor adolescenten. Dit extra individueel contactmoment is bestemd voor leerlingen op voortgezet en middelbaar onderwijs (vanaf 14 jaar) en kan zo nodig worden aangevuld met een extra gesprek, een groepsbijeenkomst of gerichte ondersteuning aan een leerkracht. Hiervoor wordt € 15 miljoen extra per jaar beschikbaar gesteld aan de gemeenten. Het contactmoment is gericht op een gezond gewicht (tegengaan van over- en ondergewicht), het bevorderen van seksueel gezond gedrag, de aanpak van sociaal-emotionele problematiek/het bevorderen van weerbaarheid en preventie van middelengebruik (waaronder alcohol).

Tot nu toe moest dit extra contactmoment1 worden ingevoerd binnen het bestaande financiele kader. Met deze impuls kan invoering van het contactmoment voor adolescenten kwalitatief worden versterkt en versneld worden ingevoerd.
1N.a.v. motie Uitslag en Arib (TK 31 001, nr 79) over vijftien-/zestienjarigen contactmoment en motie Arib (TK 31 001, nr 81) over de preventieve inzet van de jeugdgezondheidszorg Betere informatievoorziening via Centra voor Jeugd en Gezin

De afgelopen jaren heeft Stichting Opvoeden.nl met vele instellingen gewerkt aan het tot stand brengen en verbeteren van gevalideerde informatie voor ouders en jeugdigen over opvoeden en opgroeien. Deze content wordt beschikbaar gesteld voor de lokale websites van de Centra voor Jeugd en Gezin. Steeds meer gemeenten besluiten de content van Stichting Opvoeden.nl te gebruiken voor hun online Centrum voor Jeugd en Gezin. Inmiddels hebben circa 270 gemeenten hiertoe besloten. Het bereik van ouders en jeugd om een gezonde leefstijl te stimuleren is dus groot.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen