Adriaan en Ronald lopen de Vierdaagse voor het Reumafonds

Array

Adriaan Sebus (46) uit Breda is een doorgewinterde Vierdaagse loper. Dit jaar doet hij de wandeltocht voor de negende keer, en zoals altijd voor de 50 km per dag. Hij loopt samen met Ronald Willering (43) uit Lichtenvoorde, die voor de tweede keer naar Nijmegen gaat. Aad en Ronald zijn een bijzonder koppel: Ronald is visueel gehandicapt en Aad is zijn begeleider. Ze laten zich dit jaar sponsoren voor het Reumafonds.

Aad vertelt hoe hij Ronald ontmoet heeft: “Twee jaar geleden las ik op het Vierdaagseforum dat een blinde man een begeleider zocht. Ikzelf wilde graag iets voor een ander kunnen betekenen en kon tegelijk ook wel een loopmaatje gebruiken. Ik heb contact gezocht. Het moest op twee fronten klikken: komt ons looptempo overeen en kunnen we het wel met elkaar vinden'” Ronald is blij met Aad: “Hij is een goede begeleider. We houden ieder een uiteinde vast van mijn blindenstok. Zo lopen we altijd naast elkaar en dus hetzelfde tempo. Aad anticipeert goed op verkeerssituaties, zodat ik  met een gerust hart kan doorwandelen.”

Op hoop van zegen
De eerste keer dat de mannen samen de Nijmeegse Vierdaagse liepen, hadden ze zich niet bepaald grondig voorbereid. “We hebben toen vier wandelingen van 40 km gemaakt, om te wennen aan het begeleid lopen en om er zeker van te zijn dat we ongeveer hetzelfde looptempo hadden.” vertelt Aad.
Onlangs hebben ze twee tochten van 40 km gemaakt en gokken erop dat dat voldoende training is. Ronald: “Op hoop van zegen! Onderweg zeggen we altijd tegen elkaar: denk aan het koude biertje voor de keel en het koude teiltje voor de voeten! Dat wasteiltje zeulen we de hele dag mee om daar onderweg of aan de finish onze gekwelde voeten in te kunnen weken. Heerlijk!”

Reumafonds
Aad en Ronald kennen in hun omgeving een aantal mensen met reuma. “We vinden het fijn dat we voor een goed doel kunnen lopen. Reuma is een aandoening die zoveel mensen treft, ook jonge mensen. Goed dat we straks in Nijmegen een bijdrage kunnen leveren aan het Reumafonds en op die manier helpen met reumabestrijding.”

bron: Reumafonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen