Opnieuw medewerker Rode Kruis doodgeschoten in Syrië

Array

In de Syrische stad Deir al-Zor is maandag opnieuw een vrijwilliger van het Rode Kruis doodgeschoten. Het is de vierde vrijwilliger van de Syrische Rode Halve Maan die dit jaar omkomt tijdens zijn werk.

Khaled Khaffaji werd maandagavond beschoten en overleed dinsdag aan zijn verwondingen. Hij droeg een uniform van de Rode Halve Maan en reed in een ambulance waarop het Rode Halve Maan embleem duidelijk zichtbaar was. Het Rode Kruis is diep geschokt door het overlijden van de vrijwilliger en heeft het incident scherp veroordeeld. Het toont aan hoe weinig respect er is voor het levensreddende werk van de hulpverleners in Syrie.

Het Rode Kruis is op dit moment de enige internationale organisatie die hulpverleners inzet in Syrie. Dit zijn veelal jonge vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan, de zustervereniging van het Rode Kruis, die met gevaar voor eigen leven hulp verlenen aan de slachtoffers van het geweld. Het Rode Kruis heeft sinds begin dit jaar zoân 400.000 mensen van levensreddende hulp voorzien in de zwaar getroffen gebieden in Syrie.

De vrijwilligers die in en om de brandhaarden hulp verlenen, liggen regelmatig onder vuur. Nochtans is de hulpverlening van het Rode Kruis/de Rode Halve Maan volledig onpartijdig en neutraal. Dit humanitaire werk dient daarom door iedereen en in alle omstandigheden gerespecteerd te worden.

Het Rode Kruis roept alle strijdende partijen op het Rode Kruis- en Rode Halve Maanembleem te erkennen en respecteren. Ook moeten medisch personeel en ambulances veilig hulp kunnen verlenen en ongehinderd toegang krijgen om gewonden te bereiken.

bron: Rode Kruis Vlaanderen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen