Zomerspelen en zomerkamp in Beatrixoord

Array

Twee zomerse activiteiten voor kinderen met een motorische beperking en kinderen met een spastische hand in locatie Beatrixoord van het UMCG Centrum voor Revalidatie.

Zomerspelen
`Ridders en jonkvrouwen’ is dit jaar het thema van de zomerspelen voor kinderen met een motorische storing. Op 24, 26, 31 juli en 2 augustus komen de kinderen naar het UMCG Centrum voor Revalidatie en worden getrakteerd op een vrolijk en spannend programma. Op het programma staan onder andere poppentheater Peterselie met de voorstelling `Ik ben niet bang voor een spook’, Ridderspelen, een Ranjaconcert en een verkleedpartij waarbij de kinderen ridder- en prinsessenkleren dragen.

Er doen 19 kinderen tussen 4 en 12 jaar mee, daarmee zijn de zomerspelen vol. De kinderen die meedoen zijn onder behandeling bij het team Kinderrevalidatie. Door het jaar heen gaan zij naar school en krijgen een aantal uren per week revalidatie. Omdat het vakantietijd is, en de school dicht is, organiseert het team Kinderrevalidatie vier dagen een speciaal programma voor de kinderen. `In feite is het behandelen met een creatief jasje’ zegt Joke Stulp, pedagogisch medewerker en mede-organisator van de zomerspelen.

Zomerkamp
Twaalf jongeren tussen 12 en 18 jaar met eenzijdig een spastische hand komen naar het twee weken durende `2handig zelfstandig kamp’. De jongeren zijn enorm handig met hun goede hand; op het kamp gaan zij werken met hun minder goede hand. Aan de goede hand dragen zij een ovenwant zodat ze gedwongen worden hun minder goede hand te gebruiken. Ook gaan de jongeren wandklimmen, vlotbouwen, djembee spelen, koken of zeilen, allemaal activiteiten waar ze beide handen bij moeten gebruiken.

Wereldwijd wordt deze methode toegepast bij kinderen, jongeren en volwassenen om de kracht en het gebruik van de spastische hand te stimuleren. Het kamp duurt twee weken, van 16 tot 28 juli, zonder het tussenliggende weekend. Een kamp van twee weken heeft als voordeel dat de jongeren meerdere dagen achter elkaar hun minder goede hand trainen. Dat heeft meer effect dan een uurtje per dag. Bovendien hebben de jongeren op deze manier intensief contact met leeftijdgenoten die ook een spastische hand hebben.

Professionele begeleiding
De zomerspelen en het zomerkamp worden een op een begeleid door professionals van het revalidatiecentrum. Vrijwilligers van de opleidingen Fysiotherapie, Logopedie en Ergotherapie ondersteunen de professionals. De kinderen zijn in goede handen, dat maakt dat de ouders hun kinderen met een gerust hart naar de zomerspelen en het zomerkamp brengen.

UMCG Centrum voor Revalidatie
Het UMCG Centrum voor Revalidatie met locatie Groningen en locatie Beatrixoord in Haren kent tien behandelteams. De Kinderrevalidatie is daar een van. Het team Kinderrevalidatie onderzoekt en behandelt kinderen met problemen in de motorische ontwikkeling. Dit kunnen tijdelijke of blijvende stoornissen en beperkingen zijn die verschillen in aard en ernst. Ook begeleidt het team ouders of verzorgers van de kinderen.

bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen