Vitamine D-tekort vermindert effect astmabehandeling

Array

Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met een slechtere longfunctie bij astmatische kinderen die met corticosteroïden worden behandeld. Dat stellen onderzoekers van de Harvard Medical School.

De onderzoekers bestudeerden 1024 kinderen tussen de 5 en 12 jaar met matige tot ernstige astma.”De kinderen met een tekort aan vitamine D vertoonden minder verbetering in de FEV 1 na een jaar behandeling met corticosteroïden”, vertelt Ann Chen Wu.

“Als de FEV 1 wordt getest, ademt de patient volledig in en blaast hij alle lucht zo snel en krachtig mogelijk uit. De FEV1 is het uitgeademde volume in de eerste seconde.”

Resultaten
Voor het onderzoek werden de vitamine D-levels van de kinderen onderverdeeld in tekort (minder dan 20ng/ml), onvoldoende (20-30 ng/ml) of voldoende (meer dan 30 ng/ml).

Vervolgens bleek na een jaar behandeling met corticosteroïden de FEV1 bij kinderen met voldoendevitamine D toegenomen te zijn met 330 milliliter. Bij kinderen die onvoldoende vitamine D binnenkregen was dit 290 milliliter, maar bij een echt vitaminetekort was de verbetering slechts 140 milliliter.

Supplement
Het onderzoek kent enkele beperkingen: slechts 101 kinderen hadden een vitamine D-tekort en de onderzoekers hebben het vitamine D-level maar een keer gemeten.

Toch denkt Wu dat het van groot belang is om het vitamine D-gehalte bij astmapatienten goed te monitoren. “De vitamine vergroot de anti-ontstekingseigenschappen van de corticosteroïden. Bij een vitamine D-tekort kan een supplement overwogen worden.”

De resultaten verschijnen in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

bron: NU nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen