Partners in regio Vechtdal slaan handen ineen

Convenant Vitaal Vechtdal ondertekend
Op 16 juli 2012 zetten partners in het Overijsselse Vechtdal hun handtekening onder het convenant Vitaal Vechtdal. Met de ondertekening maken huisartsen uit het Vechtdal, de gemeenten Hardenberg en Ommen, Achmea, TNO en de Saxenburgh Groep Рwaaronder het R̦pcke-Zweers Ziekenhuis en de ouderenzorg Рzich hard voor vitale inwoners, betaalbare zorg en effectieve inzet van arbeidskrachten.

Achtergrond
Vitaal Vechtdal ondersteunt inwoners bij een vitaal en gezond leven. Het richt zich op gezondheid en gedrag in plaats van op ziekte en zorg. Vitaal Vechtdal streeft ernaar dat inwoners minder gezondheidsrisico’s lopen en wil voorkomen dat inwoners aan de kant staan. Door krachten te bundelen, zetten de partijen in op het behoud van toegankelijke en betaalbare zorg in de regio.
 

Vier programma’s

Vitaal Vechtdal krijgt vorm in vier programma’s:

  1. Langer Vitaal. Doel van dit programma is om de zelfredzaamheid van ouderen (75-plussers) te vergroten. Het programma wil voor hen een betere kwaliteit van leven mogelijk maken.
  2. Vroeg Erbij. Dit programma richt zich op een gezonde leefwijze van (toekomstige) jonge gezinnen en kinderen. Doel is een optimale start creeren voor moeders, ouders en kind.
  3. De Gezonde Gemeente. Dit programma nodigt inwoners uit om – vanuit de eigen gezondheid en vitaliteit – een bijdrage te leveren aan de gezondheid en vitaliteit van buurt en wijk.
  4. Vitale werknemer. Dit programma wil werkgevers en werknemers bewust maken van de mogelijkheden om ook op de werkvloer voortdurend aandacht te hebben voor een goede gezondheid.

 

Gezamenlijke inzet

Pauline Terwijn, Raad van Bestuur van de Saxenburgh Groep  waar zowel de zieken- als ouderenzorg onder valt, is trots: “Het is bijzonder dat zoveel partijen zich samen inzetten voor de gezondheid en welzijn van de inwoners van het Vechtdal. Door samen te werken en de focus te leggen op zorg én preventie, blijven inwoners vitaal en zelfstandig en kunnen zij ondersteund worden waar dat nodig is. Daarmee blijft zorg in onze regio betaalbaar en toegankelijk.” Vóórzorg voor iedereen, zorg voor als het nodig is

Paul Habets is mede-initiatiefnemer van de samenwerking. Hij ziet dat in deze regio  – waar zorgverleners elkaar nog kennen -  makkelijk samenwerking tot stand komt. “Dat zoveel huisartsengroepen mee willen doen, biedt ons de kans in de toekomst uitstekende zorg te blijven geven, dicht bij de woonomgeving van de patient. Zeker gezien de vergrijzing en de economische crisis, is het belangrijk nu maatregelen te nemen en niet te wachten op landelijke plannen. Door nauw samen te werken, zijn we wendbaar, besparen we kosten en voelt de patient zich geholpen door een herkenbaar netwerk van artsen en verpleegkundigen.

Kracht van inwoners
Vitaal Vechtdal past bij de landelijke ontwikkelingen om inwoners bewuster te maken van hun eigen kracht en om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gezondheid. Niet voor niets maakt de gemeente Hardenberg zich hard voor een grote zelfredzaamheid van kwetsbare inwoners en voor gezondheidsbevorderende programma’s zoals “Fris over Drank” en “Beweeg Mee”! Wethouder Jannes Janssen van Hardenberg: “Zorg is nu vooral gericht op beter maken. Dat is mooi, maar het is nog veel beter als je voorkomt dat mensen ziek worden. Dit convenant helpt hen – en ons – daarbij.” Wethouder Ko Scheele van Ommen: “Het is belangrijk om zorg dicht bij mensen te krijgen en dat alle partijen samenwerken om dat te bereiken. Daar doet Ommen graag aan mee.”

Betere en snellere zorg
Achmea onderstreept het unieke karakter van het convenant. Patrick Edgar, Manager Zorginkoop Eerstelijn bij Achmea: “Onze verzekerden moeten kunnen vertrouwen op de beste zorg, nu en in de toekomst. Dat doen we door samen met partners te werken aan gezondheid. Door een betere samenwerking en organisatie van de zorg, zorgen we er samen voor dat zorgkosten minder hard stijgen en dat patienten betere en snellere zorg op de juiste plek krijgen. Uitgaan van gezondheid is dan het beste wat je kunt doen.”

 

Aan de slag
De komende tijd werken de partijen de programma’s uit en worden haalbare doelen gesteld. De uitvoering van de programma-activiteiten starten dit najaar. TNO (kennispartner van het convenant) en  accountants- en adviesorganisatie PriceWaterhouseCoopers (PwC) ondersteunen de partijen bij de programma’s. Zij voegen hun kennis en expertise toe aan de ontwikkeling in de regio. Het gaat daarbij om investeringen van mensen en middelen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen