Men’s Health: Veel ziekenhuisinfecties worden veroorzaakt door slecht gereinigd medische instrumentarium

De chirurgen kunnen nog zo vaardig zijn, de verpleegkundigen nog voorbereid, maar als hun gereedschap besmet is, wacht de patient een bak ellende. Men’s Health onderzocht hoe schoon medisch instrumentarium is. Aanleiding was de vijfde soldaat die binnen een 3 maanden een forse post-operatieve na een kruisbandrecontructie in het Madigan Army Medical Center in Tacoma, Washington kreeg. Het ziekenhuiz stopte alle voorste kruisband operaties. Want ale soldaten hadden dezelfde ingreep ondergaan en hadden ineens een infectie in die knie als gevolg van een routine ingreep. Een ingreep die doorgaans een veilige procedure is die  weinig post-operatieve complicaties kent.
Het ziekenhuis verzamelde een team van chirurgen, verpleegkundigen, infectieziekten specialisten, en CSA personeel om elk aspect van de techniek te onderzoeken. Het team stuitte op een instrument die wordt gebruikt om een kleine schroef die het ligament in plaats vastgemaakt tijdens de operatie aan te draaien. Het centrum van het instrument is hol, waardoor chirurgen met behulp van een guidewire (een lange dunne draad) het instrument naar van bestemming kunnen te begeleiden, langs een dunne draad. Het instrument was sinds drie maanden in gebruikt. Het lumen van het instrument was zo klein dat dit blijkbaar niet met een borsteltje schoon te maken was. In het lumen bevond zich een mengsel van bot en bloed en zout uit de artroscopie,” zo vertelt Dr Stephen Parada, MD, een orthopedisch chirurg in Madigan. Hij vertelt in Men’s Health het verhaal wat veel artsen, die werken met holle instrumenten kan overkomen. Een patient verontreinigingen met het debris van een andere patient dat zich bevindt in het lumen van een instrument dat ze gebruiken. En die verontreiniging was dus aanleiding van de post-operatieve knie-ontsteking van de vijf soldaten. “Interessant want andere studies hebben aangetoond dat deze ‘gedroogde verontreinigingen’ in andere gecanuleerde instrumenten steriel was,” zegt Dr Parada.”Maar onze bevindingen laten het tegendeel zien”

In een CDC studie van de Methodist Hospital ontdekte onderzoekers dat de arthroscopische scheerapparaten die gebruikt werden voor deze procedures nog steeds resterende stukjes weefsel bevatten. En het meest verontrustende aspect van de studie was dat het ziekenhuis personeel de reinigingsinstructies van de fabrikant goed hadden opgevolgd.   “[Het] suggereert dat dit infectieprobleem niet specifiek voor een instelling is maar eerder is toe te schrijven aan een specifieke fabrikant,” zo bleek al in december in een artikel van Control and Hospital Epidemiology.

Ook in Nederland worden medische apparaten en instrumenten steeds kleiner en geavanceerder. Sleutelgatchirurgie en robotchirugie moeten zorgen voor sneller herstel. De innovatie in de chirugie zouden moeten zorgen voor het verlagen van complicaties van een operatie.  Zonder de revolutie in artroscopie, zou je niet binnen 1 a 2 uur  naar huis kunnen na een knieoperatie. Maar de innovatie heeft een keerzijde, de techniek is revolutionair maar de manier om het te reinigen is ondoordacht.  Als je de reinigingsinstructies fabrikanten van MICC instrumentarium en Lumina bekijkt kom je tot de conclusie dat er geen consensus is die zorgt voor een grondige reiniging.

De werknemers op de CSA staan voor de bijna onmogelijke uitdagingen om nieuwe generatie apparaten en instrumentarium grondig te reinigen. De vele minuscule kanalen en spleten kunnen onmogelijk met een borstel worden bereikt om ze grondig schoon te kunnen schrobben. Vaak is het zelf moeilijk  om te zien of het schoon is.

Zelfs de meest toegewijde CSA medewerkers krabben achter de oren als je ze vraagt een poging te doen reinigingsinstructie van de fabrikant op te volgen.  Die instructies zijn te gedetailleerd of niet gedetailleerd genoeg of gewoonweg niet uitvoerbaar. Het lijkt er op reiniging een soort een bijzaak is. Men heeft er in het ontwerp van het instrument te weinig over nagedacht dat een instrument ook grondig gereinigd moeten kunnen worden. Een gevaarlijke situatie dus voor de patient! En een recente studie van de Universiteit van Michigan slaat zien dat 95% van de 350 onderzochte zuigkracht tips (die gebruikt worden om opzuigen vloeistoffen tijdens een operatie) nog steeds debris bevatten na reiniging en sterilisatie op de CSA.

Veel instrumentarium is zo delicaat, dat ze niet kunnen worden gesteriliseerd op de traditionele manier in een stoomsterilisator,” Dit probleem is ook in Nederland aan de orde en het wordt tijd dat ziekenhuizen gaan investeren in nieuwe technologieen die wel in staat zijn om MICC instrumentarium en intrumentarium met een lumen goed te reinigen.  Reinigen met cavitatie lijkt DE oplossing voor dit “knullige” probleem, maar blijkt nog maar zeer beperkt in Nederlandse ziekenhuizen te zijn geimplemteerd. Een zorgwekkende situatie, zeker met de nieuwe bezuinigingen in het vooruitzicht! Welke DSMH’s pakken dit probleem op?

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen