Online zoeken naar somatische verklaringen voor probleemgedrag

Array

Artsen, gedragsdeskundigen en begeleiders in de gehandicaptenzorg kunnen nu ook online zoeken naar somatische verklaringen voor probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking. Het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) biedt deze tool op www.cce.nl/somatiek. Hierin is de expertise uit CCE-consultaties verbonden met de medisch wetenschappelijke stand van zaken over dit onderwerp. De tool hoort bij het eerder dit jaar verschenen boek ‘Zoeken naar somatische verklaringen voor probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking’.

Probleemgedrag verklaren
Met de online tool kunnen behandelaars een model raadplegen om probleemgedrag te verklaren. Ook kunnen zij zoeken in een lijst met de 70 meest voorkomende somatische aandoeningen die probleemgedrag kunnen veroorzaken. Zoeken kan op zoekwoord, op afbeelding of op alfabet. Zowel het Model als de Top 70 lijst zijn ook als PDF te downloaden.

Verder kijken dan eigen discipline

Doel is om zorgprofessionals te stimuleren met elkaar in gesprek te gaan over de oorzaken van probleemgedrag en verder te kijken dan de eigen discipline. Op deze wijze wil het CCE de expertise, opgedaan tijdens consultaties, verspreiden. Zorgprofessionals kunnen de online informatie ook gebruiken bij voorlichting aan clienten, ouders, belangenbehartigers en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking.

Testen in de praktijk

De tool wordt nog getest bij artsen, gedragsdeskundigen en begeleiders in de gehandicaptenzorg. Door reacties en nieuwe inzichten van gebruikers te verwerken in de tool blijft deze actueel.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen