Is sparen nu beter dan aanvullend verzekeren?

Array

Volgens Interpolis kan het anders. “Als schadeverzekeraar zeggen wij: Bepaal eerst welke risico’s je zelf kunt dragen en welke je met preventiemaatregelen kunt beperken. De risico’s die daarna over blijven moet je verzekeren. Wij willen dat mensen bewust kiezen voor de oplossing die het beste bij hun past. Als het om de kosten van zorgrisico’s gaat, dan kun je die ook afdekken door een bedrag opzij te leggen,” aldus Arné van den Boom, directeur van Interpolis.

Commentaar Zorgplanet
Wordt hier nu de kip met de gouden eieren geslacht? De aanvullende zorgverzekering was altijd een melkkoe voor de zorgverzekeraars. Het is dan ook opvallend dat juist een zorgverzekeraar – weliswaar samen met een bank – een campagne gaat starten om mensen bewust te maken van de kosten van behandelingen in de zorg. Wat niet wegneemt dat dit initiatief toe te juichen is. We zijn erg benieuwd hoe andere zorgverzekeraars hierop gaan reageren.

Het klakkeloos aanvullend verzekerd willen zijn is onnodig en eigenlijk weggegooid geld, met name voor personen die goed gezond zijn. Het voorbeeld van de aanvullende tandverzekering is het meest sprekend. Heb je een goed (onderhouden) gebit, dan is een aanvullende verzekering eigenlijk niet nodig. De kosten van jaarlijkse controle naar een tandarts en misschien af en toe een gaatje vullen wegen lang niet altijd op tegen de premie die hier voor betaald moet worden. Beste voorbeeld van een in onze ogen onzinnige verzekering is de “t@nd 50” van Agis. Voor een premie van € 45,- per jaar krijg je maximaal € 50 per jaar vergoed. Wat wordt afgedekt is dus per saldo niets meer dan een risico van € 5,- per jaar. Onze tip: Verzeker alleen risico’s die je zelf niet kan dragen.

Uiteraard kunnen aanvullende verzekeringen voor bepaalde groepen consumenten wel toegevoegde waarde bieden, denk bijvoorbeeld aan mensen met een chronische aandoening die niet al hun medische kosten via de basisverzekering vergoedt krijgen. In die situaties is het goed mogelijk dat het hebben van een aanvullende verzekering per saldo voordeliger is dan geen aanvullende verzekering.

Wil je weten welke aanvullende verzekering het beste bij jou past, dan is een goede vergelijking van premie en dekking de eerste stap. De verschillen tussen de aanbieders van de aanvullende zorgverzekeringen (de zorgverzekeraars) is best groot en door de juiste keuze kan je tot wel honderden euro’s per jaar besparen.

Recente artikelen