CZ: Catharina Ziekenhuis levert uitmuntende borstkankerzorg

Array

Zorgverzekeraar CZ heeft het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven ingedeeld in de hoogste categorie voor borstkankerzorg. Het Mammacentrum van het Catharina Ziekenhuis voldoet aan alle door CZ gestelde prestatiecriteria. In september gaf Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) het ziekenhuis al een roze lintje, wat betekent dat de borstkankerzorg in het ziekenhuis bijzonder goed is.

CZ hanteert voor haar beoordeling diverse kwaliteitscriteria zoals het aantal operaties op jaarbasis (per ziekenhuis en per chirurg), de begeleiding door een verpleegkundig specialist en de aanwezigheid van een multidisciplinair borstkankerteam. Het Catharina Ziekenhuis scoort op alle gebieden uitmuntend. Het Mammacentrum van het Catharina Ziekenhuis onderscheidt zich dan ook van andere ziekenhuizen. Zo kunnen patienten met verdenking op borstkanker binnen 24 uur terecht voor onderzoek. En in de meeste gevallen krijgen ze diezelfde dag nog de uitslag.

Nieuwste behandeltechnieken
Het Catharina Ziekenhuis loopt landelijk ook voorop bij het aanbieden van de nieuwste behandeltechnieken. Voor bepaalde patienten met borstkanker is vanaf oktober dit jaar een nieuwe behandeling beschikbaar: Intra Operatieve Radiotherapie (IORT). Bij deze behandeling ondergaat de patient radiotherapie (bestraling) tijdens de operatie. De IORT-techniek is een effectieve behandeling waarbij gezond omliggend weefsel volledig wordt gespaard. De operatie duurt slechts
1,5 uur en de patient kan dezelfde dag nog naar huis. Deze behandeling is mogelijk omdat het Catharina Ziekenhuis als enige in de regio beschikt over een eigen afdeling Radiotherapie, waar bestralingen gegeven worden.

Het percentage heroperaties in het Catharina Ziekenhuis is opvallend laag. Bij een borstoperatie proberen de chirurgen zo veel mogelijk van de borst te sparen en toch alle kankercellen weg te halen. Het percentage heroperaties in het Catharina Ziekenhuis is 1,8 procent; daarmee behoren de chirurgen van het Catharina Ziekenhuis landelijk tot de top van Nederland. Het cijfer is zo laag omdat in het ziekenhuis een speciale techniek is ontwikkeld waardoor heel nauwkeurig aangegeven wordt waar de tumor zit. Hierdoor kan heel sparend, maar toch radicaal geopereerd worden. Daardoor is de kans op een heroperatie zeer laag en de kans op een goed cosmetisch resultaat zeer groot.

Psychosociale oncologie
Het team van het Mammacentrum krijgt steeds vaker vragen over de `emotionele kant’ van borstkanker. Patienten hebben concrete vragen over wat er na hun borstkanker gaat gebeuren en over het terugkeren in de maatschappij na een intensieve periode van ziekte. In het Catharina Ziekenhuis werken klinisch psychologen die gespecialiseerd zijn op psychosociale oncologie. Daarnaast werkt het ziekenhuis nauw samen met enkele instellingen die de `zachte’ kant van de ziekte goed begeleiden. De patienten reageren erg enthousiast op die begeleiding.

Het Mammacentrum van het Catharina Ziekenhuis is bereikbaar via 040 – 239 66 00.

Recente artikelen