Verzekeraars onderhandelen niet met huisartsen over tarieven

Array

NZa publiceert marktscan huisartsenzorg
Zorgverzekeraars maken weinig tot geen onderscheid bij de inkoop van reguliere huisartsenzorg. Dit blijkt uit de marktscan Huisartsenzorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De kosten van de huisartsenzorg stijgen, maar of dit ook samengaat met een toename in kwaliteit wordt nog beperkt inzichtelijk gemaakt. Uit de scan blijkt ook dat meer dan de helft van de huisartsen ouder is dan 50 jaar. Er moet daarom geïnvesteerd worden om de toegankelijkheid van de huisartsenzorg ook in de komende 10 jaar te waarborgen, zo adviseert de zorgautoriteit.

Geen enkele zorgverzekeraar onderhandelt met huisartsen over de inschrijftarieven en tarieven voor consulten, zo blijkt uit de marktscan van de NZa. De zorg wordt op basis van standaardcontracten ingekocht, waarbij huisartsen zelf aangeven welke aanvullende vormen van zorg geleverd kunnen worden. De verzekeraars onderhandelen niet of nauwelijks over de vergoeding voor ingeschreven patienten en de vergoeding van de consulten. Opvallend is dat de kwaliteit van de reguliere huisartsenzorg nog beperkt inzichtelijk wordt gemaakt.

Er is een forse stijging in de totale uitgaven voor huisartsenzorg. Patienten gaan vaker naar de huisarts: het aantal consulten stijgt zowel overdag als in de avond- nacht- en weekenduren. Dit kan deels worden verklaard doordat huisartsen meer behandelingen overnemen vanuit de tweede lijn. Op zichzelf is dit een gewenste situatie. Het is daarbij wel van belang dat de kosten in de tweede lijn minimaal met een gelijk bedrag afnemen, waarschuwt de NZa, omdat anders de betaalbaarheid van de zorg onder druk om te staan.

De NZa constateert verder dat het aantal huisartsen en ondersteunend personeel gestaag stijgt. Er zijn op dit moment geen signalen van schaarste in het aanbod aan huisartsenzorg. Door het grote aantal oudere huisartsen kan er in de komende 10  jaar wel schaarste ontstaan, zeker als nog meer zorg naar de huisartsen wordt overgeheveld. Het is daarom nodig om te blijven investeren in de toegankelijkheid van de huisartsenzorg. Dit kan bijvoorbeeld door zorgaanbieders  zoals gespecialiseerde praktijkondersteuners of wijkverpleegkundigen taken van de huisarts over te laten nemen.

In de afgelopen jaren is er sprake van een vrij snelle concentratie van huisartsen. De klassieke solopraktijk of duo-praktijk komt inmiddels minder voor dan de grotere groepspraktijken. Het totaal aantal praktijken neemt hiermee af. Het percentage patienten dat moeite heeft om een andere huisarts te vinden is afgenomen ten opzichte van 2006. Onderzoek onder een consumentenpanel wijst uit dat consumenten een langdurende relatie hebben met hun huisarts (-enpraktijk) en niet snel overstappen.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen