Samenwerking geeft psychiatrisch onderzoek stevige boost

UAJanssen Pharmaceutica, Universiteit Antwerpen, UZA en vzw Emmaüs slaan de handen in elkaar
Eén op de vier mensen krijgt ooit af te rekenen met een probleem van psychiatrische aard, en toch staat het wetenschappelijk onderzoek naar hersenstoornissen achteraan in het (financierings)rijtje. Janssen Research & Development, een afdeling van Janssen Pharmaceutica NV, wil zijn engagement op het gebied van de neurowetenschappen nog versterken, in nauwe interactie met de academische wereld. Daarom sloot Janssen een meerjarige samenwerkingsovereenkomst af met CAPRI, dat de onderzoeksinspanningen van de Universiteit Antwerpen, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en Emmaüs vzw bundelt.

Depressies, angst, psychoses, verslavingen, bipolaire stoornissen…: de lijst met hersenaandoeningen is ontzettend lang. “Er kleeft helaas nog een stigma op die problematiek”, zegt prof. dr. Bernard Sabbe (Universiteit Antwerpen). Stilaan is er verbetering merkbaar, maar zowel de bespreekbaarheid als de financiering van het onderzoek moeten beter kunnen. Vlaanderen loopt op dat vlak een heel eind achter op andere landen.”

De grootschalige samenwerking tussen Janssen Research & Development enerzijds en CAPRI (Collaborative Antwerp Psychiatric Research Institute) anderzijds betekent een serieuze stap in de goede richting. Beide partners beschikken over een jarenlange expertise. Als die gebundeld wordt, resulteert dat zonder twijfel in onderzoek van hoger niveau. Sabbe: “Dit is een boost voor het psychiatrisch wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. Dat zal grotendeels plaatsvinden in het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Norbertus in Duffel, waar het nieuwe universitaire psychiatrisch centrum gevestigd is.”

Patientstudies
CAPRI bundelt al tien jaar lang de onderzoeksinspanningen van de Universiteit Antwerpen, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) en Emmaüs vzw op het vlak van de neuropsychiatrie. Het centrum focust op schizofrenie, depressie, angst, verslaving, psychosomatiek, op kinder- en jeugdpsychiatrie en forensische psychiatrie.

Vijf jaar lang wordt er binnen het project wetenschappelijk onderzoek verricht naar biomarkers en wetenschappelijke innovatie op het gebied van cognitie, schizofrenie, de ziekte van Alzheimer en stemmingswisselingen. Er worden ook patientstudies in de neuropsychiatrie opgestart. “We zijn trots op dit samenwerkingsverband”, zegt prof. Sabbe. “Janssen Research & Development is voor de academische wereld een excellente partner.”

Binnen het project gaan meerdere doctoraatsstudenten en onderzoekers met een postdoctoraal statuut aan de slag . Prof. Sabbe: “Het moet mogelijk zijn om binnen dit project een vijftal doctoraatsscripties af te leveren. Deze samenwerking creeert een structureel onderzoekskader, waarbij voltijds wetenschappelijk onderzoek naar de grondslagen en de behandeling van grote psychiatrische ziektebeelden zal uitgevoerd worden. We zoeken hierbij ook samenwerking met andere partners uit de geestelijke gezondheidszorg. In dit onderzoek kunnen patienten wekenlang worden opgevolgd, met monitoring van belangrijke psychologische parameters zoals stemming, emotie en sociale interactie.”

Bron: Universiteit Antwerpen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen