Besmette kazen in Nederland en België van de markt gehaald

JussacKazen van de Franse fabrikant Fromagerie de Jussac worden uit voorzorg uit de handel gehaald. Uit een kwaliteitscontrole van het bedrijf blijkt dat ze de schadelijke bacterie Listeria kunnen bevatten. Consumenten die de kaas in huis hebben, wordt opgeroepen deze niet te eten en weg te gooien.
In Nederland zijn de kazen verkocht bij de supermarkten Emté, Jumbo, de groothandel Sligro en bij kaasspeciaalzaken. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat er ongeveer 10.000 kazen in Nederland op de markt zijn gekomen. Importeur Dupont heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geïnformeerd over de terughaalactie. De NVWA en het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) zien erop toe dat deze zorgvuldig verloopt. Voor zover bekend zijn er in Nederland geen mensen ziek geworden na het eten van deze kaas.

Het gaat om 5 kaassoorten die worden verkocht onder de merknamen.

  • Brique lait de vache 250g
  • Brique lait de brebis 200g
  • Brique lait de chèvre 200g
  • Mini briques panachées
  • Gerbizon

De mogelijk besmette producten zijn ook te herkennen aan het registratienummer van de fabrikant: FR 43.162.002 CE. Op de verpakking staan houdbaarsheidsdata die de periode bestrijken van 28/12/12 tot en met 19/02/13.

Het eten van zuivelproducten besmet met Listeria monocytogenes kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met een lage weerstand, zoals zieken, zwangeren, ouderen en jonge kinderen. Mensen die ziekteverschijnselen zoals koorts en/of hoofdpijn vertonen na het eten van deze kazen, wordt aangeraden hun huisarts te raadplegen. De symptomen kunnen wijzen op een listeriose, een besmetting veroorzaakt door de listeriabacterie. Deze ziekte kan tot 8 weken na consumptie optreden.

Voor vragen kunnen consumenten terecht bij Dupont Belgie, telefoonnummer (0032) 50 45 15 55.

– Afbeeldingen van de verpakkingen op de site van de Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)
– Dossier Listeria

Bron: nVWA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen