Overheveling geriatrische revalidatiezorg naar Zorgverzekeringswet

geriatrie“Kwetsbare ouderen beter geholpen met geriatrische revalidatiezorg in het basispakket”
Vanaf 2013 zal de geriatrische revalidatiezorg niet langer uit de AWBZ gefinancieerd worden, maar uit de Zorgverzekeringswet. Wat betekent deze overheveling voor de kwetsbare ouderen in ons land? We vragen het aan drs. Franz Roos, directeur van Verenso.

Wat is geriatrische revalidatiezorg (GRZ)?
GRZ  vindt veelal in verpleeghuizen plaats en onderscheidt zich onder ander door de doelgroep van medisch-specialistische revalidatiezorg (MSRZ). Het betreft laag-belastbare, veelal oudere revalidanten door comorbiditeit en beperkingen. Behandelprogramma’s binnen de GRZ zijn multidisciplinair, maar minder intensief dan MSRZ. De behandeling is behalve op revalidatie ook gericht op preventie en behandeling van complicaties en stabiliseren van comorbiditeit. Jaarlijks worden 25.000 tot 30.000 patienten vanuit de ziekenhuizen voor verdere revalidatie opgenomen in verpleeghuizen met een gemiddelde leeftijd van 79 jaar.

In 60 procent van de gevallen lukt het patienten weer te laten terugkeren naar hun oorspronkelijke woonomgeving na een gemiddelde opnameduur van 2 maanden. Ongeveer 10 procent van de patienten overlijdt tijdens de opname en voor de overige 30 procent is een overplaatsing naar een verzorgingshuis of een andere afdeling in het verpleeghuis noodzakelijk. Aan deze revalidatie gaat in 93 procent een ziekenhuisverblijf met een mediane duur van 14 dagen vooraf [1].  In 2009 is met brede instemming besloten dat GRZ per 2013 bekostigd wordt uit de Zorgverzekeringswet (Zvw) op basis van diagnosebehandelcombinaties (dbc’s)

Wat gaan kwetsbare oudere patienten concreet merken van de overheveling naar de Zvw?
De zorg wordt (nog) beter. Wij verwachten een optimalisatie van het zorgproces, een verbetering van het therapeutisch klimaat en meer afstemming en kennisdeling tussen ketenpartners [2].  Dit blijkt uit de ‘proeftuinen geriatrische revalidatie’ die midden 2010 van start zijn gegaan. Deze proeftuinen vormen een gezamenlijk project van ActiZ (V&V-instellingen), NPCF (patienten), NVZ (ziekenhuizen), het ministerie van VWS, Verenso (specialisten ouderengeneeskunde) en ZN (zorgverzekeraars).

De KNMG heeft momenteel een stuurgroep die het standpunt ‘Sterke medische zorg voor kwetsbare ouderen’ helpt implementeren. Speelt GRZ daarin een rol?
GRZ sluit goed aan op het gedachtegoed van het standpunt [3]. GRZ zorgt voor een soepele overgang tussen ziekenhuis en thuissituatie. En GRZ is niet gericht op maximaal herstel. We stellen voor kwetsbare ouderen reeel haalbare doelen, zoals functiebehoud en stabilisatie.

Wat zijn jullie verwachtingen voor de toekomst?
GRZ heeft een nieuwe impuls gekregen en is in lijn gebracht met de behoeften van patienten en andere behandelaars. Een uitdaging is nog een eenvoudige zorgregistratie. Voor de verpleeghuizen zal de financiering en contractering van zorg iets complexer worden, maar patienten en zorgverleners genieten het voordeel van innovatie.

We staan pas aan het begin van de ontwikkeling. Wij verwachten dat de ontschotting een verdere doorvoering van ‘stepped care’ mogelijk maakt. Bijvoorbeeld doordat zorgverzekeraars zich gaan inzetten voor een zinvolle inbedding van GRZ binnen het totale zorgaanbod voor oudere patienten. Er zijn nog wel verbeterpunten. De financiering vanuit de dbc is onvoldoende om volgens de door Verenso gestelde inhoudelijke criteria optimale GRZ te kunnen geven. Zoals de regelgeving er nu voor staat, wordt een aantal categorieen kwetsbare ouderen uitgesloten van GRZ. Zoals mensen voor wie voorafgaand aan de herstelperiode nog niet te zeggen is of zij naar zelfstandig wonen kunnen terugkeren. Of kwetsbare ouderen die een monodisciplinair hersteltraject ingaan. Of mensen die aanvankelijk geen verblijfsindicatie hadden, maar die na de herstelperiode waarschijnlijk niet meer zelfstandig kunnen wonen.

En ten slotte mensen voor wie poliklinische GRZ volstaat. Als deze categorieen kunnen in onvoldoende mate onder de AWBZ-bekostiging geholpen worden en vallen buiten de enge dbc-definitie.

Referenties

 

Zie ook:

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen