100ste afstudeerder Technische Geneeskunde

Array

[vimeo video_id=”56042698″ width=”500″ height=”350″ title=”Yes” byline=”Yes” portrait=”Yes” autoplay=”No” loop=”No” color=”00adef”]Schildwachtklier detecteren zonder radioactieve straling
Een nieuwe techniek voor het detecteren van de zogenaamde schildwachtklier, om te onderzoeken of borstkanker is uitgezaaid, heeft als voordeel dat geen radioactieve stof meer wordt gebruikt. Maarten Grootendorst, student Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente, is voor zijn afstudeeronderzoek nauw betrokken geweest bij de opzet van een trial van deze nieuwe techniek in zes ziekenhuizen waaronder Medisch Spectrum Twente. Hij is de 100ste afstudeerder van de jonge opleiding en presenteert zijn onderzoeksresultaten op 21 december.

De nieuwe techniek om de schildwachtklier te detecteren gebruikt minuscule ijzeroxidedeeltjes in plaats van radioactieve stof. Patient en medisch team worden zo niet langer blootgesteld aan radioactieve straling. Een groot voordeel is ook dat in landen waar radioactieve stoffen niet voorhanden zijn, wordt dankzij de nieuwe techniek voorkomen dat meer klieren worden weggehaald dan eigenlijk nodig is.

Een schildwachtklierbiopsie, het weghalen van de klier, is tegenwoordig gebruikelijker dan het weghalen van alle klieren in de oksel – het ‘okselkliertoilet’, omdat deze klier de grootste kans heeft, tumorcellen te bevatten bij uitgezaaide borstkanker. Behalve de radioactieve stof werd ook een blauwe kleurstof ingespoten, om de klier te detecteren.

Magnetische detectie
De nieuwe techniek, van het Engelse bedrijf Endomagnetics, bestaat uit een injectie van ijzeroxidedeeltjes samen met de blauwe kleurstof, waarna de klier met een magnetometer is te detecteren. Maarten Grootendorst heeft in het Guy’s Hospital in London de trial helpen opzetten voor vijf centra in het Verenigd Koninkrijk en in het Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Maarten Grootendorst heeft voor zijn afstudeeronderzoek, als Technisch Geneeskundige, gefungeerd als ‘spin in het web’ tussen clinici en technici, dankzij kennis van zowel de schildwachtklierbiopsie als van de gebruikte beeldvormingstechniek. De kracht van de opleiding ligt in de combinatie van medische en technische bagage.

Eerder tijdens zijn opleiding liep Maarten stage in het UMC Groningen, het NKI-Anthonie van Leeuwenhoek en het Medisch Spectrum Twente. Op grond van zijn afstudeerwerk kreeg hij een promotieplaats aangeboden aan King’s College London. Daarin zal hij zich richten op de ontwikkeling van een borstsparende techniek voor het intra-operatief bepalen van tumormarges.

Bron: Universiteit Twente

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen