Heterogeniteit van motiliteitsstoornissen beveiligd

hartritmestoornisGenetisch koppelingsonderzoek en het bestuderen van niet-geisoleerde motiliteitsstoornissen (problemen met de motoriek van darmen of maag) bevestigen de klinische en genetische heterogeniteit van deze aandoeningen.

Behalve omgevingsfactoren blijken ook gedragingen van het kind en karakteristieken van ouders geassocieerd met motiliteitsstoornissen op de kinderleeftijd. In haar proefschrift ontrafelt Babette Peeters de rol van genetische factoren, omgevingsfactoren en gedrag in de ontstaanswijze van de meest voorkomende motiliteitsstoornissen bij kinderen.

Problemen met de motoriek van darmen of maag (de motiliteit) worden gezien bij kinderen van alle leeftijden. De meest voorkomende stoornissen op kinderleeftijd zijn reflux, afsluiting van de maaguitgang en problemen met de stoelgang. Er is weinig bekend over het ontstaan van deze stoornissen.

Mw. B. Peeters: Gastrointestinal motility disorders in children; etiology and associated behaviors. Promotoren zijn dhr. prof. dr. M.A. Benninga en dhr. prof. dr. R.C.M. Hennekam.

Promotie
* Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam

Toegang vrij

Bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen