Is glutenvrije voeding veilig voor coeliakiepatiënten?

Array

graan, gluten, coeliakie,Van speciale glutenvrije voeding verwacht je dat het geen gluten bevat. En uit onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition blijkt dat dat over het algemeen ook zo is. Toch zijn er aanwijzingen dat coeliakiepatienten, die gluten niet kunnen verdragen, nog in aanraking komen met het eiwit gluten. Bij veel patienten herstelt het door gluten aangetaste darmslijmvlies zich na het starten van een glutenvrij dieet namelijk niet volledig, terwijl dit juist wel te verwachten is.

In een editorial bij het artikel geven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum mogelijke verklaringen, zoals besmetting van natuurlijke, glutenvrije voeding met gluten en het bewust overtreden van het glutenvrije dieet. Maar het kan ook aan de meetmethode liggen: mogelijk meet de gebruikte ELISA-methode de hoeveelheid gluten niet optimaal.
Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen