Patientenfederatie NPCF: stelsel moet solidair en houdbaar blijven

portemoneeVolgens onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) komt de solidariteit in de zorg de komende jaren onder druk te staan. Met veel anderen maakt patientenfederatie NPCF zich zorgen over de kostenontwikkeling in de zorg. De politieke opvattingen van het CPB bieden in onze optiek geen oplossing om te komen tot een houdbaar en solidair systeem.

Solidair stelsel
Onder andere de VVD en het CPB denken dat een kleiner basispakket of hogere eigen bijdragen in de zorg een mogelijke oplossing is. “We hebben in Nederland ervoor gekozen om de kosten voor de zorg samen op te brengen. Rijk en arm, ziek en gezond. Daar ben je een fatsoenlijk land voor,” vindt Wilna Wind, directeur van patientenfederatie NPCF. “Iedereen betaalt mee aan onderwijs, iedereen betaalt mee aan infrastructuur en collectieve voorzieningen, of je ze gebruikt of niet. Zo hebben we dat ook afgesproken in de zorg. We hebben een solidair stelsel, en wij willen dat het solidair en houdbaar blijft. Mensen met lage inkomens hebben minder gezonde levensjaren, minder geld om te sporten en doen vaak werk dat meer gezondheidsrisico’s en gezondheidsklachten oplevert. In preventie, juist voor deze groepen, wordt amper geinvesteerd. Een houdbaar en solidair stelsel krijg je niet door een hoge rekening neer te leggen bij een stukadoor, die vaker bij de dokter komt dan een econoom.”

Kosten
Patientenfederatie NPCF deelt de grote zorgen om de betaalbaarheid van de zorg en vindt dat de kosten scherp bezien moeten worden. Het is volgens de NPCF geen oplossing om patienten steeds meer te laten betalen voor minder zorg. “We missen in de discussie de aandacht voor preventie en hoe de daadwerkelijk een gezonde leefstijl kunnen bevorderen,” vindt Wilna Wind. “Ook moeten we vooral koersen op gepast gebruik van zorg; doe een beroep op en verleen zorg alleen als het nodig is. En er is nog zo veel geld te besparen door de zorg efficienter in te richten, waardoor ook de kwaliteit beter wordt. En misschien wel het belangrijkste: goede zorg is zorg die mensen helpt. Geen onnodige ingrepen dus. Het is ook van belang dat er gekeken wordt naar de grote verschillen in het aantal operaties dat in sommige ziekenhuizen wordt uitgevoerd voor bijvoorbeeld galblaas en hernia. En tot slot: zorg dat de patient over bruikbare informatie beschikt. Pas dan kan hij de keuze maken voor goede en passende zorg.”
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen