Slik foliumzuur als/vóór je zwanger wilt worden

zwangere buikSlikken van foliumzuur is van groot belang voor alle vrouwen die zwanger willen worden. Door het innemen van foliumzuur kunnen bij de baby aangeboren aandoeningen als open ruggetje (spina bifida) en open schedel (anencefalie) worden voorkomen. Echter, om een maximaal beschermende werking van foliumzuur te hebben, moeten vrouwen dit al gebruiken voordat ze zwanger worden. Recentelijk is in Noord-Nederland een onderzoek gestart naar de beschermende werking van een hogere dosis foliumzuur. Het onderzoek kijkt ook naar eventuele nadelige effecten van het innemen van foliumzuur.

Het is bekend dat foliumzuur (vitamine B11) inname vóór en tijdens het eerste deel van de zwangerschap een 50-70% bescherming biedt tegen het ontstaan van een open ruggetje (spina bifida). De afgelopen twintig jaar zijn aanwijzingen gevonden dat het beschermende effect van foliumzuur groter is bij een hogere dosering en dat foliumzuur ook beschermt tegen andere aangeboren aandoeningen zoals hartafwijkingen. Volgens recente onderzoeken zou foliumzuurgebruik later in de zwangerschap, na de eerste drie maanden, mogelijk ook een gunstige effecten hebben op het voorkómen van zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte.

Onderzoek kijkt ook naar risico’s. Want naast bekende voordelen van het slikken zijn er ook onderzoeken die aanwijzingen hebben gevonden, dat bepaalde ziekten vaker voorkomen wanneer moeders foliumzuur hebben geslikt. Vroeger werd bijvoorbeeld gevreesd dat miskramen vaker voorkwamen bij foliumzuurgebruik, wat gelukkig niet zo bleek te zijn. Momenteel vraagt men zich af of astma vaker voorkomt bij foliumzuurgebruik. Het FoliumzuurExtra Onderzoek in Noord-Nederland, is er op gericht de vragen die er nog zijn over foliumzuur te beantwoorden. Er wordt daarom naar zowel de voordelen als ook de nadelen van het gebruik van foliumzuur gekeken. Zodoende kan een afgewogen advies aan aanstaande moeders gegeven worden. Hiervoor zijn wel veel vrouwen nodig die mee willen doen. Het onderzoeksteam blijft dus op zoek naar deelneemsters.

Noord-Nederland
Deelname aan het FoliumzuurExtra Onderzoek staat open voor alle vrouwen in de regio Noord-Nederland (Friesland, Groningen en Drenthe) die zwanger willen worden. Deelneemsters krijgen via hun apotheek foliumzuurtabletten. FoliumzuurExtra is een onderzoek van het EMGO+ VUmc, EUROCAT en Farmaco-epidemiologie van UMC Groningen, en Mediclara Projects BV. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw.

Kijk voor meer info op www.foliumzuurextra.nl.

bron: VUmc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen