Eerste hulp voor kinderen in OLVG

angstig kindEen bezoek aan de spoedeisende hulp is voor kinderen een angstig avontuur. Daarom is in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) een aparte kinderkamer ingericht, waar kinderartsen nauw samenwerken met hun collega’s van spoedeisende hulp (SEH). Het resultaat: kinderen hebben minder last van stress en pijn en hoeven vaak minder lang in het ziekenhuis te blijven.

Kinderarts
Paolo Valerio maakte drie jaar geleden in Canada kennis met het specialisme spoedeisende kindergeneeskunde. “Huisartsen werken daar niet buiten kantoortijden, dus gaan mensen met hun kinderen naar de eerste hulp”, zegt Valerio. “Artsen zien daar een breed scala aan ziektebeelden en letsels. Na hun opleiding als SEH-arts of kinderarts hebben ze een subspecialisatie doorlopen: pediatric emergency medicine.” De samenwerking van twee soorten specialisten pakt heel goed uit, zag Valerio. “SEH-artsen kunnen goed organiseren, snel screenen en veel tegelijk doen. Kinderartsen gaan meer de diepte in en hebben oog voor alternatieve oorzaken van een ziektebeeld. Dat leidt tot positieve kruisbestuiving, waar Nederland ook baat bij zou kunnen hebben.”

Pilot
Valerio maakte een plan en de SEH van het OLVG stemde in met een pilot. “Om te beginnen zijn alle kinderen met spoedeisende problemen naar de SEH gestuurd”, zegt Valerio. Voorheen kwamen zij vaak naar de poli. “Daar kunnen we niet veel doen aan acute klachten. Voor een infuus moesten ze naar de verpleegafdeling, voor een kleine ingreep naar de operatiekamer. Dat betekent al gauw een opname – erg ingrijpend, voor het hele gezin.” Op de SEH is alle apparatuur voor zieke en instabiele patienten voorhanden, maar daar was te weinig behandelruimte voor kinderen. Bovendien werden is de SEH-wachtkamer geen plek voor kinderen. “Heel onwenselijk”, zegt de kinderarts. “We hebben nu een ongebruikte kamer omgebouwd tot kindvriendelijke behandelkamer, met drie bedden en een zithoek voor wachtende patientjes en hun ouders.”

Roesjes
Zo is een kleine kinderspoedafdeling ontstaan, onder supervisie van kinderartsen. SEH-artsen en kinderartsen hebben daar kortdurende roesjes geintroduceerd, waarmee pijnloos breuken gezet en wonden gehecht kunnen worden. “Daardoor hoeven kinderen niet onder narcose en kunnen ze meteen weer naar huis.” Die pijnbestrijding is vastgelegd in een protocol, waar iedereen op de SEH mee werkt. “Kindgericht werken, zoals rust rond het bed, maakt het ziekenhuisbezoek veel minder traumatisch.”

Cultuuromslag
Het verandertraject voor de nieuwe werkwijze lag in handen van een multidisciplinaire werkgroep van een SEH-arts, SEH-verpleegkundigen, kinderartsen en een afdelingsleider van de SEH. De nieuwe kinderkamer werkt naar ieders tevredenheid, zegt Valerio. Voor kinderen, hun ouders en voor artsen en verpleegkundigen. “We leren veel van elkaar. Chirurgen zijn nu alerter op mogelijke kindermishandeling bij een verdachte breuk.” SEH-verpleegkundigen die graag met kinderen werken, krijgen bijscholing. Kinderartsen in opleiding kunnen een verdiepingsstage lopen. “Zo krijgt onze kinderkamer een grote spin off”, zegt Valerio. Als het aan hem ligt, wordt het ooit een echte afdeling, met eigen kamers, verpleegkundigen en een aparte wachtruimte. “Het moet nog groeien”, zegt hij.

Betrokken behandelaar(s)
Drs. P.G. Valerio
kinderarts, neonatoloog
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen