Formele zorg moet aansluiten op informele zorg; niet andersom

Array

vrijwilligerDe ervaring en kennis van mantelzorgers wordt nogal eens over het hoofd gezien. En dat terwijl zij de belangrijkste schakel zijn in het Nederlandse zorgstelsel. Dat moet anders vindt mr. Annie Kamp, bestuursvoorzitter van Mezzo tijdens het Nieuwjaarsdebat in Utrecht. Drs. Aad Koster, directeur Actiz sloot zich bij deze stelling aan.

In Nederland wordt 80% van de zorg thuis gegeven door mantelzorgers en zorgvrijwilligers. Door o.a. de vergrijzing en  de toenemende levensverwachting zal dit aantal in de toekomst alleen maar groeien. Om de stijgende zorgkosten in de hand te houden is het overheidsbeleid erop gericht dat mensen die zorg nodig hebben in hun eigen netwerk op zoek gaan naar oplossingen. Dit vraagt om een attitudeverandering waarin partijen elkaar meer gaan zien als partners in de zorg, die elkaars taken en verantwoordelijkheden kennen, elkaars expertise benutten en die permanent afstemmen over de zorg.

Concurrentie arbeid en zorg
Door deze werkwijze zijn mensen die zorg nodig hebben beter geholpen en kunnen mantelzorgers de zorg langer volhouden, óók naast hun werk en hun sociale leven. Dat deze combinatie van steeds groter belang wordt onderstreepte ook prof. dr. Marjolein Broese van Groenou. Zij schetste dat juist de concurrentie tussen arbeid en mantelzorg weleens een van de grootste nieuwe sociale risico’s voor de samenleving kan worden. Het is daarom van groot belang dat partijen als gemeenten, werkgevers en de formele zorg mantelzorgers en zorgvrijwilligers in een vroeg stadium in het vizier hebben en in staat stellen om te helpen.

Weer leren omzien naar elkaar
Debataanjager wethouder mr. Margriet de Jager-Stegeman uit Deventer geeft toe dat de ontwikkelingen langzaam gaan. Maar ze ziet mooie wijkgerichte initiatieven ontstaan, door zelf de (financiele) contouren aan te geven, er als gemeente moeite voor te doen om de wijk te leren kennen, maatwerk te bieden én vooral door samen te werken met partners in het veld. Hierdoor ontstaan wijkgerichte initiatieven zoals het buurt contactteam in Bathmen waar mensen elkaar weer leren kennen en omzien naar elkaar.

Nieuwjaarsdebat
Onderleiding van debatleider Maarten Bouwhuis debatteerde op 9 januari een bomvol Centraal Museum in Utrecht over drie prikkelende stellingen. Dit debat vormt de aftrap voor een bredere discussie die Mezzo in 2013 wil aangaan met gemeenten, zorgaanbieders en met andere partijen over de toekomst van de zorg.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen