Media-aandacht voor topinkomens in semi-publieke sector

octrooi,patentDinsdag 8 januari heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningkrijksrelaties (BZK) een  lijst van topinkomens in de (semi)publieke sector gepubliceerd. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) komt met twee medisch specialisten voor in de top 25. Deze staan op de lijst omdat ze in 2011 een vergoeding hebben  ontvangen uit opbrengsten uit licentie-inkomsten. In het LUMC wordt van de opbrengsten van een octrooi, uitvinding of anderzijds gevaloriseerd onderzoek een verdeling gemaakt. Deze gelden worden conform de landelijke richtlijnen hiervoor, zoals die door de NFU zijn vastgesteld, deels doorbetaald aan de betreffende onderzoekers.

Het Ministerie stimuleert UMC’s om uitvindingen te  vermarkten voor een breder publiek. De UMC’s zijn goed in onderzoek. Het verder ontwikkelen van een interessante uitvinding wordt echter soms uit handen gegeven aan een derde partij. Door de wetenschappelijke kennis om te zetten in producten krijgt de Nederlandse economie een impuls en verbetert de patientenzorg in het algemeen. De organisatie  LURIS (Leiden University Research and Innovation Services) ondersteunt zowel de Universiteit Leiden als het LUMC bij het valoriseren van onderzoek.

Begin 2011 hebben het LUMC en de Universiteit Leiden LURIS gevraagd een studie te laten verrichten naar de vraag wat de investeringen in wetenschappelijk onderzoek lokaal, regionaal en landelijk opleveren. Daarop heeft het bedrijf BiGGAR Economics uit Edinburgh de economische impact, gerelateerd aan onderzoek en kennisexploitatie in kaart gebracht. In totaal leverden de twee kennisinstellingen in 2010 een economische impact van 1,3 miljard euro en ongeveer 18.000 banen op, op basis van een investering van ruim 337 miljoen euro in onderzoek. Dit betekent dat iedere euro die in Leids onderzoek wordt geïnvesteerd op nationaal niveau vier euro oplevert.

In het LUMC Jaarverslag 2011 is een lijst met bezoldigingen (vergoedingen) van LUMC-medewerkers opgenomen die vallen binnen de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (WOPT).

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen