A.s. zondag op TV in Labyrinth: Diabetes type 3: alzheimer

vet etenAmerikaanse onderzoekers maken zich grote zorgen dat de diabetes epidemie die nu gaande is in de Verenigde Staten  uitmondt in een alzheimer epidemie.Westers dieet,

Het Westerse dieet, met veel calorieën en vet, kan ervoor zorgen dat het lichaam op een bepaald moment niet meer gevoelig is voor insuline, wat resulteert in diabetes type 2. Dit proces treedt volgens onderzoekers Suzanne de la Monte en Ewan McNay echter ook op in de hersenen. Diabetes in de hersenen, met alzheimer als effect.

De la Monte en McNay beschouwen de situatie als een tikkende tijdbom omdat de gezondheidszorg niet is voorbereid op een alzheimer epidemie.

In de andere reportage in Labyrint opzienbarend nieuw Nederlands onderzoek. Mireille Serlie en Susanne Lafleur (AMC) zetten jonge slanke mannen op een snackdieet van zes weken: de gewone maaltijd werd aangevuld met drankjes tussendoor die veel suiker en vet bevatten. Serlie en Lafleur zagen reeds na deze korte periode veranderingen in de hersenen, namelijk in de serotoninehuishouding. De start- en stopknop op het eetgedrag werkte niet goed meer. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het ontstaan van obesitas. Dit is het eerste onderzoek dat niet alleen kijkt naar méér eten, maar vooral naar tussen de maaltijden door eten: snacken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen