Vrouwenhart over de drempel

Array

hart en vaatziektenIn het afgelopen decennium zijn hart- en vaatziekten bij vrouwen wereldwijd opgeklommen naar doodsoorzaak nummer 1. Dat komt enerzijds door een betere (h)erkenning van hartklachten bij vrouwen, maar ook door een steeds ongezonder en stressvol bestaan, waarin roken, overgewicht en bewegingsarmoede een hoofdrol spelen.

Desondanks blijft bij patienten en artsen nog steeds de perceptie hangen `dat het bij vrouwen allemaal wel meevalt’. Vrouwen worden gemiddeld ouder, maar brengen de laatste periode van hun leven vaker door in een verpleeghuis met een slechte gezondheid en kwaliteit van leven.

Door de technologische ontwikkelingen binnen de cardiologie in de afgelopen decennia zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen duidelijker geworden. Volgens prof. dr. Angela Maas is de maatstaf voor diagnostiek en behandeling echter nog steeds gebaseerd op verouderde `mannelijke’ normen. Nieuwe inzichten worden niet vertaald naar de dagelijkse praktijk. Niet alleen de onderliggende oorzaken, maar ook communicatiestijlen en psychosociale factoren tonen belangrijke verschillen tussen de beide seksen. Dat geldt ook voor de levensfasen waarin hartinfarcten en beroertes optreden en de schadelijke invloed van risicofactoren, zoals roken, hoge bloeddruk, cholesterol en suikerziekte. Daarnaast geven vrouwen in diverse levensfasen (bv zwangerschap, menopauze) signalen af die kunnen wijzen op een verhoogd risico. Het belang hiervan wordt volgens Maas nog onvoldoende onderkend.

De vrouwelijke hartpatient heeft zich de afgelopen decennia sneller geemancipeerd dan de daarbij horende cardiologische beroepsgroep. Met de instelling van een leerstoel in de vrouwencardiologie maakt het UMC St Radboud een belangrijke stap voorwaarts om dit belangrijke vakgebied inhoudelijk meer vorm te geven en de prognose voor vrouwen te verbeteren. Prof. dr. Angela Maas (Utrecht, 1956) is hoogleraar Cardiologie voor vrouwen bij het UMC St Radboud. Zij studeerde Geneeskunde in Groningen en verdiepte zich na haar opleiding tot cardioloog in man/vrouwverschillen bij hart- en vaatziekten. In 2006 promoveerde zij op dit onderwerp aan het UMC Utrecht.

Biografie
Prof. Maas werkt sinds mei 2012 op de afdeling Cardiologie van het UMC St Radboud. Haar belangstelling ligt vooral bij klachten en innoverende onderzoekstrajecten bij vrouwen op middelbare leeftijd. Binnen de leerstoel Cardiologie voor vrouwen werkt zij aan de ontwikkeling van een expertisecentrum voor microvasculaire coronary disease (MCD). Prof. Maas verwierf in 2010 de Corrie Hermann prijs van de Nederlandse Vereniging voor Vrouwelijke Artsen (VNVA) en de Libelle Award. Voorafgaand aan de oratie vindt het symposium “Moving forward in women’s cardiac health” plaats. Inschrijven kan via www.paoheyendael.nl

donderdag 17 januari 2013
Tijd 15:45
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Spreker mevrouw prof. dr. A.H.E.M. Maas
Titel oratie Vrouwenhart over de drempel
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen