Aantal griepgevallen in Nederland en Vlaanderen weer toegenomen

Het aantal griepgevallen in Nederland en Vlaanderen is opnieuw toegenomen. Heel Nederland en Vlaanderen zijn nu door de griep overspoeld. Veel mensen liggen op bed met plotseling opgekomen koorts, verschijnselen van verkoudheid, en spierpijn. Hoe lang de griepgolf zal aanhouden, is nog niet te voorspellen.

2013-01-12

Griepachtige ziektebeelden (ILI = influenza like illness) in Nederland en Vlaanderen gedurende de afgelopen week. Met name in Noord-Holland en de noordoostelijke provincies van Nederland meldden veel mensen zich ziek. 

“Met de inval van het winterse weer kan het aantal griepgevallen nog verder toenemen,” denkt Carl Koppeschaar, initiatiefnemer van de Grote Griepmeting. “In Nederland zijn Friesland en Overijssel het meest getroffen. Steeds meer kinderen, maar ook volwassenen krijgen nu griep. Alleen bij ouderen ouder dan 65 jaar zien we in beide landen nagenoeg niets gebeuren. De meeste van hen ontvangen ieder jaar de griepprik. In Vlaanderen gaat het om de regio’s Antwerpen en Oost-Vlaanderen, die pal aan Nederland grenzen.”

In Vlaanderen sloeg de griep iets later toe, maar ook daar is nu een stijging van het aantal zieken.

Omdat griep zich voornamelijk via kinderen verspreidt, is de Grote Griepmeting op zoek naar meldingen over kinderen en hun ouders. Vooral over jonge kinderen, omdat die nog weinig immuniteit hebben en als eerste griep krijgen. Huisgezinnen met kinderen kunnen zich op de website heel eenvoudig als groep opgeven. De meting is volkomen anoniem en vergt per week hooguit een halve minuut aan tijd.

In veel andere West-Europese landen neemt de intensiteit van de griep ook toe. Engeland, Schotland, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Polen en de Baltische staten zijn voornamelijk getroffen door de A-griep. In België, Spanje, Italië, Ierland en Wales overheerst de B-griep. In Frankrijk heersen beide varianten. In de Verenigde Staten, is er sprake van een zeer sterke griepepidemie.

Bron: Grote Griepmeting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen