Vitamine D-tekort mogelijke oorzaak griepepidemie

Array
zon vitamineDe griepepidemie die vorige week in Nederland is uitgebroken, is mogelijk te wijten aan vitamine D-tekort. Er heerst in de wintermaanden een groot tekort aan deze vitamine door het gebrek aan zonlicht. Noorse wetenschappers deden onderzoek naar influenza-epidemieën, waarbij juist de aanwezigheid van Vitamine D het lichaam een doorslaggevende factor blijkt.

20 – 600 keer meer sterfgevallen
Volgens de studie nemen de infectie- en sterftecijfers bij deze griepepidemieën toe op het moment dat de blootstelling aan de zon (en daardoor de aanmaak van vitamine D) afneemt. Het geldt echter niet alleen bij de uitbraak van griepepidemieën, maar ook over het verloop. Bijzonder duidelijk zijn de seizoengebonden verschillen bij het aantal sterfgevallen. In de winter, wanneer het tekort aan Vitamine D het grootst is, ligt het aantal sterfgevallen volgens de Noorse studie 20 tot 600 keer hoger dan bij een zomer-epidemie. Onvoldoende zonlicht
“Vitamine D heeft een antibiotisch effect en versterkt het immuunsysteem.
Gestimuleerd door de uv-straling van het zonlicht wordt vitamine D aangemaakt via de huid. In de wintermaanden, als de zon te diep staat voor de vitamine D-synthese, daalt de vitamine D-spiegel, waardoor de beschermende werking niet voldoende kan ontplooien”, verklaart professor Johan Moan.
In de studie raadpleegden de wetenschappers van de universiteit in Oslo de gegevens over griepepidemieën in Zweden, Noorwegen, de VS, Singapore en Japan. Ze vergeleken per maand de infectie- en sterftecijfers met de sterkte van de uv-straling van het zonlicht.

SRF
Het Sunlight Research Forum (SRF) is een non-profitorganisatie met hoofdkantoor in
Nederland. Zij streeft ernaar, de nieuwste medische en wetenschappelijke bevindingen over de effecten van gematigde uv-straling op de mens toegankelijk te maken voor het brede publiek.

Noorse studie: vitamine heeft antibiotisch effect op het immuunsysteem
Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen