Digitalisering ZN-protocol ‘horen’

Momenteel wordt hard gewerkt aan het digitaliseren van het indicatieprotocol ‘horen’. Op 17 januari heeft een acceptatietest plaatsgevonden met diverse stakeholders. Er is veel gerealiseerd, er blijken echter ook enige punten te zijn die meer tijd vragen. Er is daarom besloten de datum om live te gaan uit te stellen naar dinsdag 2 april.

Tot 2 april 2013 blijft de werkwijze voor audiciens hetzelfde als in januari. Dit houdt in dat de audicien met behulp van de Amsterdamse vragenlijst en het indicatieprotocol de specifieke beperkingen en behoeften van de cliënt vaststelt. Op basis van de verzamelde gegevens kiest de audicien een toesteltype dat qua producteigenschappen en mogelijkheden het beste past bij de indicatiestelling. Vervolgens raadpleegt de audicien http://www.hoortoestellendatabase.nl/ om vast te stellen in welke categorie het gekozen toestel valt en legt de categorie vast in het indicatieformat.

Op basis van de gekozen categorie vindt declaratie plaats bij de betreffende zorgverzekeraar. Klantgegevens over de maanden januari tot en met maart hoeven niet, ook niet met terugwerkende kracht, in het portal gedigitaliseerd te worden. Dit mag uiteraard wel.

Achtergrond
Vanaf 1 januari 2013 is de vergoeding voor hoortoestellen veranderd. Over de aanschaf van het hoortoestel en de bijbehorende oorstukjes geldt een eigen bijdrage van 25%. De keuze voor het hoortoestel (en/of andere hoorhulpmiddelen) vindt plaats op basis van de ‘functiegerichte aanspraak’: een eenvoudige oplossing waar dat kan, een complexe oplossing waar dat nodig is. Vanaf 1 januari werken alle door zorgverzekeraars gecontracteerde audiciens volgens het ZN-indicatieprotocol. Doordat audiciens het protocol als leidraad nemen krijgen verzekerden het juiste hoortoestel, passend bij de beperking; daarmee wordt de hoortoestellenzorg doelmatiger.

Voor vragen over de werkwijze kunnen audiciens zich wenden tot de brancheverenigingen (NVAB en Fenac).

Bron: ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen