Oogziekenhuis start met voorlichtingspoli Maculadegeneratie

Het Oogziekenhuis Rotterdam is gestart met een voorlichtingspoli voor patiënten met Oogziekenhuis. Na de afspraak met de oogarts kunnen MD-patiënten vanaf heden direct terecht voor voorlichting over het effect van optisch vergrotende hulpmiddelen tijdens de behandeling van Maculadegeneratie en een quickscan. Tijdens deze scan wordt bepaald of de patiënt wellicht al tijdens de behandeling met behulp van hulpmiddelen beter zou kunnen lezen en zien. In veel MD-gevallen is dit namelijk mogelijk. De voorlichtingspoli wordt verzorgd door samenwerkingspartner Ergra Low Vision

Quickscan – inventarisatie van de hulpvraag
Tijdens de quickscan wordt samen met de patiënt besproken of er sprake is van leesklachten. Vaak is het zo dat de patiënt graag de ondertiteling op de televisie of een boek beter zouden willen kunnen lezen. Is dit het geval dan wordt een vervolgafspraak gemaakt voor een uitgebreid onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt beoordeeld of de mogelijkheid om te lezen en zien verbetert indien een hulpmiddel wordt gebruikt dat de tekst vergroot. Ook is het mogelijk dat de ogen van de patiënt tijdens de behandeling extra gevoelig voor licht worden waardoor sprake is van contrast- en/of kleurverlies. Met een filterbril kunnen deze patiënten vaak al direct geholpen worden.

Wat is Maculadegeneratie?
Op dit moment zijn er meer dan 300.000 mensen in Nederland slechtziend. Dit zijn veelal 65+-ers en één van de vier belangrijkste oorzaken van de slechtziendheid is Maculadegeneratie, ook wel MD genoemd. MD is een progressieve oogaandoening waarbij de slechtziendheid op termijn zelfs kan uitmonden in blindheid, echter met behoud van het perifere gezichtsveld.

Helaas is er nog geen volledig afdoende behandeling tegen MD ontwikkeld. 80% van de natte MD-patiënten wordt behandeld met injecties met anti-VEGF, zoals Lucentis enAvastin. Gemiddeld worden er 6 injecties per jaar per oog gegeven. Bij 70% van de patiënten is er sprake van een stabilisatie van het gezichtsvermogen, maar de risico’s op de lange termijn zijn nog niet bekend. Op elk moment kan het nuttig zijn de mogelijkheden van optisch vergrotende hulpmiddelen te ontdekken. Als de visus op afstand in het begin nog goed is, kunnen er namelijk toch reeds subtiele leesklachten zijn.

bron: Oogziekenhuis Rotterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen