Chronisch depressief in nieuw perspectief

Array

oratieNederland is gedeprimeerd. Zo’n zeshonderdduizend Nederlanders lijden aan depressie, waarvan de helft aan een chronische depressie. Dat betekent niet alleen een groot persoonlijk lijden, maar het brengt ook hoge maatschappelijke kosten met zich mee: 660 miljoen per jaar voor behandeling en 950 vanwege uitval in werk. Dat roept om een nieuwe aanpak.

In zijn oratie bespreekt prof. Jan Spijker drie veelbelovende nieuwe interventies. Cognitieve bias modificatie, het trainen van cognitieve processen via computertaken, magnetische stimulatie, een vorm van neuromodulatie waarmee het neurotransmittorsysteem wordt beinvloed, en mindfulness grijpen alle drie in in het neurocognitieve systeem en zijn veelbelovend. Daarnaast helpt zelfmanagement chronisch depressieve patienten om meer greep te krijgen op hun aandoening en hun leven. Zowel naar de nieuwe interventies, al dan niet in combinatie met antidepressiva en psychotherapie, als naar zelfmanagement, leren leven met nadelen en beperkingen, wordt verder onderzoek gedaan. Spijker vindt voorts dat begeleiding van chronisch depressieve patienten vooral in de eerste lijn thuis hoort, met de tweede lijn op de achterhand.

Datum vrijdag 15 februari 2013 Tijd 15:45 uur
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Sociale Wetenschappen
Spreker de heer prof. dr. J. Spijker
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen