Uitgebreide hersenschade bij MS-patienten met geheugen- en concentratieproblemen

Array

Bij 49% van de MS-patienten zonder cognitieve problemen is de witte stof beschadigd. Bij de MS-patienten met cognitieve problemen is zelfs 76 procent van de witte stof beschadigd. De extra schade bij MS-patienten met cognitieve problemen is te vinden in specifieke gebieden in de witte stof die belangrijk zijn voor cognitieve functies. Hanneke Hulst en collega’s van VUmc MS Centrum Amsterdam deden onderzoek naar de biologische basis van cognitieve stoornissen bij MS. Resultaten zijn deze week gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift `Neurology’.

Hanneke Hulst deed onderzoek onder MS- patiënten met cognitieve problemen (geheugen, aandacht en concentratie) die ze vergeleek met MS- patiënten zonder cognitieve problemen en gezonde vrijwilligers. Met behulp van een speciale MRI-techniek, ook wel diffusie tensor imaging genoemd, konden de onderzoekers schade in de witte stof van de hersenen in kaart brengen. Cognitieve problemen komen veel voor bij mensen met MS, ongeveer 65% van alle patiënten krijgt er tijdens de ziekte mee te maken.

MSHet onderzoek laat zien dat bij 49 procent van de MS-patienten zonder cognitieve problemen van de witte stof beschadigd is. Bij MS-patienten met cognitieve problemen was maar liefst 76 procent van de witte stof beschadigd. De extra schade bij MS- patiënten met cognitieve problemen was te vinden in specifieke gebieden in de witte stof die belangrijk zijn voor cognitieve functies, zoals de thalamus.

‘Met deze MRI-techniek kunnen we nu aantonen dat cognitieve klachten bij MS een biologische basis hebben’, zegt Hanneke Hulst. ‘De resultaten van deze studie dragen eraan bij dat we beeldvorming met behulp van MRI nog breder kunnen inzetten om veranderingen in de hersenen van mensen met MS te detecteren.’

Dit onderzoek is gefinancierd door Stichting MS Research.

bron: VUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen