Verantwoord zorgpersoneelsbeleid hard nodig in Europa

samenwerking-300x260Vanaf 1 januari coördineert Wemos het Europese project `Health workers for all and all for health workers’. Hierin werken we samen met maatschappelijke organisaties in acht Europese landen: België, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Polen, Roemenië, Spanje en Nederland.

Doel van de samenwerking is verantwoorde werving van zorgpersoneel binnen en buiten de Europese Unie (EU). Met elkaar vragen we aandacht voor de consequenties van migratie en mobiliteit van zorgpersoneel. Ook beoogt het project de implementatie van de `Code of Practice on the Recruitment of Health Personnel’ van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de acht partnerlanden. De Europese Commissie bekostigt het driejarige project.

In onze vergrijzende samenleving is er steeds meer langdurige zorg nodig en stijgt de vraag naar zorgpersoneel. Door de globalisering van de arbeidsmarkt nemen migratie en mobiliteit van zorgverleners eveneens toe. De werving van zorgpersoneel in het buitenland als antwoord op de toenemende zorgvraag in Nederland kan tot tekorten leiden op andere plekken in de wereld. Dit betreft niet alleen lage- en middeninkomenslanden, maar ook landen binnen de EU. Zo heeft Moldavie te maken met het vertrek van veel geschoold zorgpersoneel naar onder andere Italie. Noorwegen trof al
maatregelen om de rekrutering van het broodnodige zorgpersoneel te compenseren. Voorbeelden zijn Noorse investeringen in gezondheidsprogramma’s in de herkomstlanden en een limiet aan het aantal door Noorwegen te rekruteren zorgverleners.

Op verzoek van het Europese regiokantoor van de WHO heeft Wemos de meerwaarde van maatschappelijke organisaties bij de implementatie van de WHO-Code geanalyseerd. In september presenteerde Wemos haar bevindingen tijdens een bijeenkomst van Europese regeringsdelegaties die in de WHO vertegenwoordigd zijn. Wemos stelde vast dat het maatschappelijk middenveld kan bijdragen aan het verbinden van ministeries, onderzoeksinstituten, gezondheidszorginstellingen en vakbonden om samen De samenwerking met het WHO-regiokantoor biedt Wemos de kans om haar lobby voor verantwoorde werving van buitenlands zorgpersoneel kracht bij te zetten.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen