Ouderen denken positiever over levensbeëindiging

euthanasie1De opvattingen over actieve levensbeëindiging verschuiven. Steeds meer ouderen kunnen zich voorstellen dat zij ooit voor euthanasie of een laatste-wil-pil zouden kiezen, zo ontdekte een groep Amsterdamse onderzoekers. Vakblad Huisarts en Wetenschap publiceert dit onderzoek in het maartnummer.

In Nederland is actieve levensbeëindiging (euthanasie) mogelijk wanneer het lijden niet op een andere manier kan worden verlicht. Hoe ouderen daarover denken, was tot voor kort echter nauwelijks onderzocht. Amsterdamse onderzoekers gingen na hoe de ideeën van ouderen zich tussen 2002 en 2009 hebben ontwikkeld. Wat vinden de ouderen van euthanasie of van de veel bediscussieerde maar tot op heden niet beschikbare laatste-wil-pil, die hen in staat zou stellen hun leven te beëindigen op een zelfgekozen moment, ook als zij niet ernstig ziek zijn?

Onderzoek
Het percentage ouderen dat zich kan voorstellen ooit om euthanasie of een laatste-wil-pil te vragen, is tussen 2002 en 2009 gestegen, zo constateerden de onderzoekers. Zij stelden op drie meetmomenten (2002, 2006 en 2009) dezelfde vragen aan respectievelijk 1284, 1303 en 1245 mensen van 64 jaar en ouder. De vragen waren: Kunt u zich voorstellen dat u ooit zelf aan uw dokter zou vragen of hij/zij uw leven zou willen beëindigen? Kunt u zich voorstellen dat u ooit zelf de beschikking zou willen hebben over zo’n zelfdodingspil?

Deze vragen werden steeds vaker met ja beantwoord. Van alle ouderen zegt 45% in 2009 dat ze zich kunnen voorstellen dat ze het op een bepaald moment zo’n pil zouden willen hebben, ten opzichte van 31% in 2002. Positievere opvattingen over euthanasie en een laatste-wil-pil komen vaker voor bij ouderen met een hoger opleidingsniveau en zonder godsdienstige achtergrond. Jongere ouderen (64-74 jaar) staan het positiefst tegenover euthanasie of een laatste-wil-pil, mogelijk omdat zij gevoeliger zijn voor actuele discussies over dit onderwerp.

Wet
De wet definieert euthanasie als het opzettelijk beëindigen van het leven van een patiënt door een arts, op het uitdrukkelijke verzoek van de patiënt. Er is momenteel een discussie gaande of, en zo ja in hoeverre, ouderen die niet meer verder willen leven omdat zij hun leven voltooid achten onder de regelgeving van de euthanasiewet zouden kunnen vallen.

Vergrijzing
Door de toegenomen levensverwachting zal het percentage kwetsbare ouderen flink toenemen. De groeiende groep ouderen met chronische ziekten heeft vragen over de laatste levensfase. Het bespreken van de mogelijkheid van actieve levensbeëindiging wordt daarmee steeds belangrijker.

H&W is een wetenschappelijk vakblad voor huisartsen. Het blad publiceert maandelijks evidence-based artikelen voor de Nederlandse huisarts. De redactie werkt volgens een redactiestatuut dat de onafhankelijkheid van de redactie waarborgt. H&W is voor en door huisartsen. www.henw.org, rubriek Onderzoek.

Buiting HM, Deeg DJH, Knol DL, Ziegelmann JP, Pasman HRW, Widdershoven GAM, Onwuteaka-Philipsen BD. Opvattingen van ouderen over levensbeëindiging. Huisarts Wet 2013;56(3):102-7.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen