Internationale dag van de slaap

Array

Het is vandaag internationale dag van de slaap
Wist je dat we 1/3 van ons leven slapen? Slaap heeft dan ook een herstellende functie die nodig is om normaal fysisch en mentaal te kunnen functioneren.

Slaaphygiene, het woord doet denken aan een schoon bed, gewassen handen en gepoetste tanden. Toch is het meer dan dat. Laten we het daarom liever adviezen voor een goede nachtrust noemen. Maar waarom slapen we eigenlijk? Slaap is een periode van herstel van lichaam en geest. Van de buitenkant zien we dat de spieren ontspannen zijn en dat ademhaling en hartslag vertragen. Als we hersenactiviteit meten dan zien we deze tijdens de slaap soms vertragen (tijdens diepe slaap) en soms versnellen (tijdens droomslaap). Als we diep slapen sluiten de hersenen zich als het ware af wat de weg vrij maakt voor lichamelijk herstel en het besparen van energie. Dromen spelen een belangrijke rol bij onthouden en vergeten. En dan hebben we ook nog lichte slaap, we kunnen eenvoudig wakker worden van bijvoorbeeld een geluid als we licht slapen. Gedurende de nacht wisselen lichte slaap, diepe slaap en droomslaap zich steeds af. We noemen de opeenvolging lichte slaap, diepe slaap en droomslaap een slaapcyclus. Elke slaapcyclus duurt 90 tot 120 minuten, we hebben ongeveer vier tot vijf slaapcycli per nacht. Hierbij geldt dat de meeste diepe slaap in het begin van de nacht aanwezig is en de meeste dromen en lichte slaap op het einde van de nacht.

Daarom noemen we de eerste uren van de slaap “kernslaap”, tijdens deze slaap herstel je het meest.
Om het beste uit je slaap te halen en optimaal van de slaap te genieten zijn hier een aantal slaapadviezen samengevat.

  •   Houd regelmatige bedtijden aan, vooral op dezelfde tijd opstaan. In het weekeinde mag het tijdstip van opstaan maximaal 1,5 uur verschuiven ten opzichte van het tijdstip van door de week.
  • Beperk de tijd in bed tot maximaal 8 uur.
  • Gebruik het bed om te slapen of te vrijen. Ga pas naar bed wanneer u zich slaperig voelt en sta even op als u niet kunt slapen binnen 20-30 minuten. Ga ergens anders even iets doen wat u ontspant (lezen, tv) en ga pas daarna weer terug naar bed. Herhaal de procedure als u weer niet kunt inslapen.
  • Vermijd het lezen of tv kijken in bed, tenzij het u ontspant, maar beperk het dan tot maximaal 20 minuten.
  • Reserveer elke dag een piekermoment waarin u de afgelopen dag en de volgende dag doorneemt. Dit voorkomt piekeren in bed.
  • Ontspan voor het slapengaan: bouw uw dag af en vermijd ongeveer een uur voor het slapen gaan inspannende geestelijke en lichamelijke activiteiten (seks uitgezonderd)
  • Een dutje ’s avonds is sterk af te raden, een kort dutje overdag (maximaal 30 minuten) is geen probleem als het uw slaap ’s nachts niet verslechtert.
  • Neem een warm bad of douche één tot twee uur voordat u gaat slapen.
  • Draai de wekker om zodat u er niet steeds op kunt kijken, het steeds zien van de tijd geeft alleen maar onrust.
  • Vermijd cafeïne na zes uur ’s avonds. Cafeïne zit in koffie, thee, cola en chocolade(melk).
  • Gebruik alcohol niet als slaapmuts, één tot twee glazen verspreid over de avond kan geen kwaad.

Kamp je zelf met slaapproblemen? Bekijk dan het filmpje van onze longarts dr. Aleva over ons Slaapcentrum!
<iframe width=”728″ height=”410″ src=”http://www.youtube.com/embed/U0i4jrqbGvY” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Wat doe jij voor het slapen gaan om tot rust te komen? Deel je tips hier!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen