Primeur: Nieuwe vaatbehandeling aneurysma buikslagader

Array

Patienten met afwijkende anatomie aorta beter te behandelen
Het vaatchirurgisch team van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein heeft bij drie vaatpatiënten met een aneurysma in de buikaorta  een innovatieve stent, de Nellix endoprothese, succesvol geïmplanteerd. De endoprothese is via een kleine snede in de linker- en rechterlies ingebracht op de plek waar de lichaamsslagader in de buik verwijd was. Uniek aan deze stent is dat alle omringende ruimte – ook wel de aneurysma zak genoemd – met polymeer wordt opgevuld. Deze sealing van de gehele binnenkant van de buikslagader voorkomt lekkages, zodat het aneurysma niet opnieuw met bloed volstroomt en kan scheuren. Met de Nellix endoprothese kunnen voortaan meer patiënten met uiteenlopende anatomie een katheteringreep ondergaan. Deze behandeling is minder invasief en dus minder risicovol dan een open buikoperatie. Het St. Antonius Ziekenhuis is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat de Nellix endoprothese bij patiënten heeft geïmplanteerd.

Sealen
“De Nellix endoprothese is vernieuwend omdat er voor het eerst een stent is ontwikkeld die een aneurysma volledig kan sealen. Dit maakt de constructie stabieler en naar verwachting duurzamer dan voorgaande endoprotheses. Ook kan ik als vaatchirurg met deze endoprothese meer patiënten behandelen die qua anatomie afwijken en bijvoorbeeld een sterk gebogen aorta hebben of verwijde bekkenslagaders”, zegt Dr. Jean – Paul de Vries, vaatchirurg in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein. Samen met een team van interventieradiologen en vaatchirurgen heeft hij voor het eerst in Nederland de Nellix endoprothese succesvol ingebracht. Voorheen bestond een prothese uit meerdere delen die in elkaar gehaakt moesten worden. Deze nieuwe endoprothese is eenvoudiger in te brengen, wat de tijdsduur van de procedure kan verkorten en minder stralingsbelasting en contrast noodzakelijk maakt.

 

Plaatsing Nellix endoprothese
De Nellix endoprothese wordt via een katheter onder geleiding van röntgenbeelden ingebracht. De chirurg brengt zowel via de linker- als via de rechterlies een endoprothese in. De buitenkant van de endoprothese bestaat uit een plastic omhulsel en de binnenzijde uit een stent die van binnen bekleed is en waar het bloed doorheen kan stromen. Als de linker en rechter component van de endoprothese goed zijn gepositioneerd in het aneurysma dan wordt de stent ontplooid. Vervolgens wordt onder druk het polymeer in vloeibare vorm in de beide zakjes van plastic ingespoten. Deze zakjes vullen zich op en volgen de anatomie van de binnenzijde van de verwijde buikslagader van de patiënt. Na enkele minuten is het polymeer uitgehard. Polymeer is een beproefd medisch product dat niet giftig is. Het polymeer kan niet in de stent terecht komen en komt dus niet in aanraking met het bloed van de patiënt.

Aneurysma zak
Een Aneurysma Aortae Abdominalis (AAA) is een verwijding van de lichaamsslagader in de buik. Als de vaatwand zijn stevigheid verliest, kan deze uitrekken en opzwellen. Als het aneurysma groter is dan 5,5 centimeter is opereren meestal noodzakelijk. De aorta zou kunnen scheuren wat levensbedreigend is. Bij een open buikoperatie is de kans op overlijden van de patiënt groter dan bij het plaatsen van een prothese via een katheter onder geleiding van röntgenbeelden. Ook de hersteltijd is bij een open buikoperatie in de regel langer. Wel kan het aneurysma volledig uitgeschakeld worden bij een open operatie, omdat de chirurg de uitgerekte wand van de aorta vervangt door een kunststof prothese. Daardoor kan het aneurysma zich niet opnieuw met bloed vullen. Bij vaatingrepen via de lies ofwel endoprotheses blijft de verwijde buikslagader intact en kan er eventueel nog druk blijven bestaan in de ruimte tussen de endoprothese en de verwijde buikslagader. Patienten moeten dan opnieuw geopereerd worden. Met de Nellix endoprothese lijkt dit probleem nu te zijn verholpen doordat de gehele verwijding wordt opgevuld en daardoor de druk van het aneurysma geheel wordt weggenomen. aneurysma

Wetenschappelijk onderzoek
De Nellix endoprothese is de afgelopen jaren bij 55 patiënten in drie jaar tijd getest. Er hebben zich geen lekkages of zijwaartse verplaatsingen van de endoprothese voorgedaan. Ook is het aneurysma niet gaan scheuren na de implantatie van de nieuwe stent. De Nellix endoprothese is CE gecertificeerd en als medisch product goedgekeurd. De komende twee jaar zullen nog eens 350 patiënten die voor een behandeling met de Nellix endoprothese in aanmerking komen in enkele ziekenhuizen wereldwijd gevolgd worden in een klinisch vervolgonderzoek. Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein is één van de ziekenhuizen die deelneemt aan dit klinisch wetenschappelijke onderzoek. Daarnaast kunnen patiënten buiten het onderzoek met de Nellix endoprothese worden behandeld.

Bron: St. Antonius Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen