UMCG tekent samenwerkingsovereenkomst voor opzet stamcelinstituut in Rusland in bijzijn Poetin

In het bijzijn van president Vladimir Poetin van de Russische Federatie heeft UMCG-bestuurder en decaan Folkert Kuipers een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het opzetten van een stamcelonderzoeksinstituut in Skolkovo, Rusland. Namens de Russische samenwerkingspartners Skolkovo Institute of Science and Technology (Skoltech) en het Vavilov Institute of General Genetics tekenden respectievelijk president Edward Crawley en directeur Nikolai Yankovsky de overeenkomst. Het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst was een van de onderdelen van het bezoek van Poetin aan Nederland op 8 april ter gelegenheid van de start in Nederland van het Nederland-Ruslandjaar 2013.

poetinHet Skoltech Center for Stem Cell Research is een van de eerste onderzoeksinstituten die gevestigd zal worden in het Skoltech-instituut in Skolkovo, nabij Moskou. Om onderzoek en innovatie te stimuleren bouwt Rusland in Skolkovo een technologiepark naar voorbeeld van het Amerikaanse Silicon Valley. Hier gaan toponderzoekers, ondernemers en investeerders samenwerken op het terrein van IT, energie, ruimtevaart, biomedische wetenschap en nucleaire technologie.

In het nieuwe stamcelinstituut gaan onderzoekers van het UMCG en ERIBA, het Hubrecht Instituut en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) samenwerken om de fundamentele kennis van stamcellen te vergroten en de stamcelwetenschap in Rusland vooruit te helpen. Zij zullen onder meer Russische en internationale biologie- en informaticastudenten en pas gepromoveerde junioronderzoekers gaan werven en selecteren. Naar verwachting zullen de eerste studenten en postdocs in september van dit jaar getraind worden in de laboratoria van de wetenschappers van de samenwerkende instituten. Daarna zullen zij onderzoek in Skolkovo gaan doen.

Het onderzoek is onder meer gericht op het identificeren en isoleren van volwassen stamcellen uit weefsel en organen, het produceren van geïnduceerde pluripotente stamcellen’ (iPS-cellen) en het herprogrammeren van cellen. Door het ontwikkelen van stamcelmodellen voor onderzoek naar neurodegeneratieve ziekten, kanker en auto-immuunziekten zullen uiteindelijk nieuwe stamceltherapieën en geneesmiddelen beschikbaar komen voor patiënten.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen