Grenzen verzorgingsstaat

Array

“Bezuinigingen stellen ons voor bijna ethische vraagstukken”, stelt Paul de la Chambre. Het nieuwste nummer van RMU?NU gaat over de verzorgingsstaat. Naast de topman van ’s Heeren Loo komt ook oud-minister Ab Klink hierover aan het woord. Verder roept koningshuiskenner Cees Fasseur de nieuwe koning op om zijn uniform bij de kroning thuis te laten.

Voor Paul de la Chambre, topman ’s Heeren Loo één van de grootste zorginstellingen voor gehandicapten in Nederland, is er een groep waarop je nooit kan bezuinigen: zwaar gehandicapten. “Opstaan, wassen, aankleden, eten en ga zo maar door; als je hen niet die zorg geeft sterven ze door vervuiling en ondervoeding.” Tegelijk ziet hij de noodzaak van bezuinigingen, maar dat vraagt om een breed maatschappelijk debat. “Als samenleving moeten we op zoek naar een evenwicht. Op zoek naar antwoorden op de razendsnelle technische ontwikkelingen op medisch terrein. Dit is niet aan dokters. Zij moeten hun werk kunnen doen. Niet alles wat kan, kunnen we betalen. Het is voort ploeteren naar eer en geweten.”

Vertaalslag
Een architect van de huidige modernisering van de verzorgingsstaat is oud-minister Ab Klink. De kern van het betoog van de CDA-ideoloog is: “oude concepten vertalen in nieuwe verhoudingen”.

Hij maakt daarbij een historische analyse: “het christelijk sociale denken kwam van de grond omdat het oude concepten vertaalde naar nieuwe maatschappelijke verhoudingen. Het maakte zich er niet vanaf met trefwoorden, maar doordacht de missie van solidariteit en naastenliefde.” Een vertaling naar 2013 is nodig. “Christelijke instellingen moeten nadenken over moderne vormen van solidariteit en naastenliefde.”

Bron: RMU•NU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen